prăjitură cu mascarpone și jeleu de zmeură

Prăjitură cu mascarpone și jeleu de zmeură

Prăjitură cu mascarpone și jeleu de zmeură, o rețetă nu foarte grea, dar foarte bună! O frumusețe de prăjitură! Colorată, aromată, răcoroasă, cred că are calitățile potrivite pentru a fi prăjitura verii.

M-am axat și am dezvoltat o obsesie perioada asta pentru zmeură. Adevărul e că am avut și foarte multă zmeură congelată și cumva am simțit nevoia să o folosesc, dar cred că am ales zmeura (dintre alte fructe congelate)  pentru culoarea ei mai mult. Așa faină și delicată mi-a ieșit această prăjitură cu mascarpone și jeleu de zmeură că imediat s-a dus!

Dacă vă plac și vouă dulciurile cu zmeură, atunci musai aruncați un ochi pe blog, am tare multe rețete! Voi lăsa câteva aici, doar dați click pe imagini și veți ajunge la rețete.

tort cu migdale, jeleu de zmeură și vanilie
tort cu migdale, jeleu de zmeură și vanilie
prăjitură cu oreo și cremă de zmeură
prăjitură cu oreo și cremă de zmeură

Dacă vă plac rețetele mele, nu ezitați să le dați un share pe Facebook, nu costă nimic. De asemenea vă aștept cu un subscribe și pe canalul meu de YouTube, unde puteți vizualiza modul de preparare a rețetelor mele.

Prăjitură cu mascarpone și jeleu de zmeură

Preparare1 hour
Gătire30 minutes

Ingrediente

Pentru un singur blat (vom avea nevoie de 2):

  • 4 albușuri
  • un praf de sare
  • 75 grame zahăr
  • 2 gălbenușuri
  • 20 grame unt topit
  • 90 grame nucă măcinată
  • 20 grame făină

Ingrediente mousse de vanilie si mascarpone:

  • 300 ml lapte
  • 5 gălbenușuri
  • 150 grame zahăr
  • 10 grame gelatină
  • 400 ml frișcă lichidă și îndulcită
  • 375 grame mascarpone

Ingrediente jeleu de zmeură:

  • 600 grame de zmeură congelată
  • 100 ml apă
  • 220 grame zahăr
  • 3 lingurițe amidon
  • 10 grame gelatină

Preparare

Preparare blat:

  • Albușurile se bat cu un praf de sare până își măresc volumul, apoi se adaugă zahărul și se continuă mixarea până obținem o bezea fermă. Adăugăm gălbenușurile și untul topit și răcit.
  • Lăsăm deoparte mixerul, adăugăm făina și nuca măcinată și amestecăm folosind spatula.
  • Turnăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem la 180 de grade în cuptorul preîncălzit timp de 10-15 minute sau până trece testul cu scobitoarea.
  • Cât timp se coace acest blat, ne apucăm de cel de-al doilea, pentru că la final vom avea nevoie de 2 blaturi.

Preparare mousse:

  • Laptele îl punem la încăzlit. Între timp batem gălbenușurile cu zahărul, ajutându-ne de un tel. Când le omogenizăm bine și se face compoziția cremoasă, adăugăm laptele încălzit, dar nu fiert. Punem câte un pic de lapte, amestecăm și continuăm până ce terminăm tot laptele.
  • Transferăm compoziția într-o crăticioară și punem pe foc mic. Amestecăm continuu și ținem doar atât cât să ajungă să îmbrace dosul lingurii. Dacă ținem prea mult, vom găti ouăle și vom obține un fel de omletă.
  • Luăm de pe foc și lăsăm să se mai răcească. Între timp hidratăm gelatina în puțină apă și când sosul de vanilie este cald (e important să nu frigă) adăugăm gelatina și amestecăm să se topească. Dăm deoparte și lăsăm să se răcească bine de tot. Nu băgăm la frigider, ci lăsăm la temperatura camerei, dar să fie bine răcită.
  • Separat batem smântâna pentru frișcă și adăugăm mascarponele. Mixăm până obținem o cremă fermă. Adăugăm crema de vanilie anterior făcută și amestecăm.

Preparare jeleu:

  • Zmeura, apa și zahărul le punem la foc până obținem ca o dulceață. Trecem totul printr-o sită ca să scăpăm de sâmburi și pasăm bine ca să obținem tot sucul de la fructe.
  • Punem din nou sucul de la fructe pe foc și adăugăm amidonul diluat cu puțină apă sau chiar cu câteva linguri din suc. Lăsăm pe foc până ce începe să se lege.
  • Dăm deoparte și cât timp se răcește puțin (să nu mai frigă) lăsăm gelatina la hidratat, apoi o adăugăm și amestecăm bine. Dacă jeleul vostru nu mai e cald, băgați gelatina câteva secunde la microunde cât să redevină lichidă.

Asamblare prăjitură:

  • De la început ar fi bine să împărțiți crema în 3 vase diferite. Astfel veți obține straturi egale și prăjitura va fi foarte aspectuoasă. Așezăm blatul, punem un strat de cremă. Urmează 2/3 din jeleu, care între timp s-a mai răcit și s-a legat mai bine. Nu e închegat, pentru că nu s-ar putea întinde, dar e mai grosuț. Peste jeleu urmează din nou cremă, apoi blatul, din nou cremă și la final jeleul rămas.
  • Lăsăm peste noapte la rece, iar a doua zi vom putea tăia cu un cuțit fierbinte cel mai bine și savura cu cel mai mare drag.
    prăjitură cu mascarpone și jeleu de zmeură

Video

Imagini trimise de cititori

Similar Posts

2 Comments

  1. Buna! Oare foile s-ar putea face fara nuca? Daca da, aveti cumva o reteta?

    1. Buna! Aș înlocui nuca cu făină. Aceeași cantitate, dar pusă treptat că poate nu intra tot atât. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rating