Prăjitură cu bile de cocos, un adevărat deliciu al papilelor gustative. Dacă vă place cocosul și ciocolata atunci prăjitura asta este alegerea perfectă. În plus este tare ochioasă, nu-i așa?
Blatul este delicios, are în compoziție ciocolată, ceea ce îl împiedică să se usuce, cumva se topește în gură. Poate fi desertul potrivit pentru un weekend cu familia sau un cadou pentru cineva drag.
Dacă vă plac dulciurile cu cocos, atunci musai încercați și brioșele cu cremă de cocos sau checul cu cocos. Ambele sunt excelente și sunt convinsă că le veți aprecia.
Prăjitură cu bile de cocos
Ingrediente
Pentru bile:
- 250 grame mascarpone poate fi orice fel de brânză, eu am ales mascarpone, pentru că nu-mi place brânza.
- 100 grame nucă de cocos
- 100 grame zahăr pudră
- 1 gălbenuș
- esență vanilie
Pentru blat:
- 4 ouă
- 1 albuș rămas de la bile
- 150 grame zahăr
- 100 grame ciocolată amăruie (eu am avut 50 % cacao)
- 100 grame unt
- 120 grame făină
- 1 lingură cacao
Glazură:
- 100 grame ciocolată amăruie
- 100 ml smântână pentru frișcă
Preparare
Preparare bile:
- Amestecăm ingredientele toate și dacă mai este nevoie de nucă de cocos, mai adăugăm, astfel încât să putem forma bile. Ca să fie mai ușor, ne umedim mâinile cu apă.
- Trebuie să știți că puteți folosi orice fel de brânză, eu am ales mascarpone pentru că mi se pare că nu are deloc gust. Nu-mi place brânza (decât în sărățele :D) și atunci trebuie să găsesc alternative. Dar voi puteți folosi brânză tip philadelphia sau chiar brânză de vacă.
- Așezăm bilele (o bilă are 20 de grame) într-o formă rotundă de 24 cm diametru, tapetată cu hârtie de copt. Cât pregătim blatul, băgăm forma la frigider.
Preparare blat:
- Topim untul cu ciocolata la bain marie sau la microunde.
- Ouăle întregi și albușul le mixăm 5-10 minute cu zahărul. În acest timp compoziția se va dubla, chiar tripla și va deveni pufoasă.
- Adăugăm amestecul de ciocolată și unt. Apoi făina și cacaua, esența și vom turna acest aluat peste bilele din formă.
- Coacem la 180 de grade până ce trece testul cu scobitoarea. La mine a durat cam 35-40 de minute.
- Lăsăm să se răcească. Deasupra turnăm glazura (topim ciocolata în smântâna pentru frișcă). Presărăm cocos.