Farfuria Colorată

Farfuria Colorată

  • Prima pagină
  • Prăjituri
  • Torturi și rulade
  • Brioșe și checuri
  • Fursecuri și biscuiți
  • Aluaturi dulci și sărate
  • Altele
  • Contact

    Farfuria colorată

    farfuria.colorata

    farfuria.colorata
    Ce poți face în vreo 45 de minute? O prăjitură Ce poți face în vreo 45 de minute? O prăjitură super rapidă cu o cremă lejeră și plină de calorii.
Azi dimineață parcă mă mâncau degetele așa că m-am apucat repejor de treabă.
Am făcut în 10 minute un blat. În timp ce s-a copt am făcut o cremă și am avut îndată un dulce de weekend.
Dacă vreți să săriți peste partea cu blatul, atunci folosiți pișcoturi ș uite așa scăpați și de copt.

#dulciuri #pornfood #foodphotography #instafood #prajituri #prajituridecasa #retete #reteteculinare
    Un deliciu prăjitură asta. E un pic mai mult de Un deliciu prăjitură asta. E un pic mai mult de lucru la ea, dar merita tot efortul! 

Link in bio pentru rețeta.

#goodfood #prajituri #prajituridecasa #instagood #instafood #prajurit #poftabuna #foodporn
    Prăjitură Petre Roman, simpatica și delicioasa. Prăjitură Petre Roman, simpatica și delicioasa. Are cam multicel zahar, însă avea și mai mult. I am scăzut aproape dublu cantitatea și parcă tot as mai avea de unde. 

Ingrediente pentru un singur blat (vom avea nevoie de 3 blaturi la final):
3 albușuri (am folosit ouă mari)
un praf de sare
70 grame zahăr
3 gălbenușuri
praf de copt
40 ml lapte
100 grame făină
esență de vanilie

Ingrediente pentru cremă:
4 gălbenșuri
un praf de sare
150 grame zahăr
5 linguri amidon
700 ml lapte
100 grame unt
esență de vanilie

În plus:
50 de grame de zahăr – pentru primele 2 blaturi

Ingrediente pentru bezea:
4 albușuri
100 gr zahăr

 
Pregătire blaturi:
Mixăm spumă tare albușurile cu zahărul și un praf de sare. Adăugăm gălbenușurile, praful de copt și laptele. Omogenizăm bine și adăugăm făina, pe care o amestecăm cu o spatulă și cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a nu pierde aerul din compoziție. Turnăm într-o tavă 25x35 și dăm la cuptor la 180 de grade până este copt. Durează destul de puțin, fiind un blat foarte subțire, așa că stați cu ochii pe el.

În timp ce se coace acest blat, ne apucăm de următorul.

Pregătire crema de vanilie:
Gălbenușurile le frecăm cu un praf de sare, apoi cu zahărul. Punem amidonul și laptele fierbinte și amestecăm ca să nu se formeze cocoloașe. Punem vasul pe foc mic și amestecăm. În câteva minute se va îngroșa. Dăm deoparte și adăugăm untul.

Pregătire bezea:
Într-un un vas pus deja la bain marie (adică deasupra unui alt vas în care fierbe puțină apă – nu trebuie ca vasul de deasupra să atingă apa) punem albușurile, pe care le mixăm la viteză mică. Am ținut cam 10 minute – facem asta ca să pasteurizăm oul. Astfel se distrug posibilele bacterii. Dăm deoparte apoi și mixăm ca să grăbim răcirea. Când s-au răcit cât de cât adăugăm zahărul și continuăm cu mixerul până obținem o bezea fermă.

Asamblare:
Așezăm primul blat, pe care turnăm zahăr caramelizat (ținem zahărul pe foc până ce prinde o culoare frumoasă). Mișcați-vă repede, altfel zahărul se întărește. Peste zahărul caramelizat întindem un strat de cremă.

Urmează blat, iar zahăr caramelizat (pregătit chiar înainte de a-l întinde, nu faceți de dinainte), cremă, ultimul blat - bezea.
    Din aceste ingrediente ies 4 mucenici gigant, 5, c Din aceste ingrediente ies 4 mucenici gigant, 5, chiar 6 mai mici. Sunt delicioși și foarte pufoși.

Ingrediente:

125 ml lapte
30 grame zahăr
coajă de lămâie
esență vanilie
5 grame drojdie uscată
300 grame făină
1 ou
25 ml ulei

Pentru umplutură:

150 grame nucă măcinată
40 grame zahăr pudră
40 ml lapte
1 linguriță cacao
esență de rom

În plus:

1 gălbenuș
miere
nucă măcinată

Preparare:

Punem laptele împreună cu zahărul pe foc. Adăugăm esența și coaja de lămâie și încălzim ușor, amestecând continuu să se dizolve zahărul. 

Când este călduț luăm o lingură sau două și frecăm drojdia. Într-un vas încăpător cernem făina și în mijlocul ei turnăm drojdia diluată, apoi acoperim cu făină (de pe margini, nu punem alta!)

Lăsăm 10 minute. Apoi adăugăm un praf de sare, oul și laptele (călduț, să nu frigă) și începem să omogenizăm, după care să frământăm. Turnăm uleiul în fir subțire în timp ce frământăm.

Eu l-am frământat cam 5 minute. Acoperim apoi vasul cu o folie alimentară și lăsăm la dospit, în loc ferit de curent. Este suficientă o oră- o oră și un pic, timp în care el își va dubla volumul. 

Cât dospește aluatul, ne ocupăm de umplutură. Într-un castron vom pune nuca, cacaua și zahărul pudră și vom turna laptele. Trebuie să iasă ca o pastă mai tapănă. Dacă e nevoie mai adăugați puțin lapte. Punem și esență de rom și amestecăm. 

După ce este gata aluatul, îl împărțim în 4 bile aproximativ egale. Fiecare bilă o întindem într-un șnur de 30 cm, peste care vom trece cu sucitorul ca să obținem o fâșie lată.
Vom punem pe margine umplutură (o împărțiți ochiometric în 4, ca să se ajungă), apoi vom rula fâșia. Obținem un snur lung pe care îl lipim la capete și apoi rulam in forma dorita. Se pot face și în formă de 8.

După ce formăm cei 4 mucenici îi mai lăsăm 30 minute la dospit în tavă. Îi ungem cu gălbenuș de ou. Apoi îi coacem pentru 20 de minute la foc mediu (180°).

Când sunt gata, îi ungem cu miere din belșug și presărăm nucă! Îi mâncăm proaspeți. Se pot păstra însă, în recipiente închise bine.

#mucenici #mucenicimoldovenesti #sfintisori #traditional #reteteculinare #retetecalamama #poftabuna
    Cozonac tradițional după rețeta mamei mele. Rețeta e în repere și e minunată ❤️

#cozonac #cozonacdecasa #traditional #bucatetraditionale #poftabuna #reteteculinare #retetadeacasa
    Brownie cu ciocolată. Cu @heidi.chocolate mai exa Brownie cu ciocolată. Cu @heidi.chocolate mai exact, care este minunată! 
Până am făcut pozele, am și mâncat două bucăți de prăjitură, căci și ea, tare bună a ieșit. Din păcate a ieșit o tava mică, așa că sigur va fi refăcută cat de curând. 
Rețeta e de la @mihai.gateste  și cu ocazia asta mă înscriu și eu în concurs. Poate cine știe, vine Moșu'.

#heiditocook #heidichocolate #brownie
    Prăjitură cu mac și portocală, o minunăție d Prăjitură cu mac și portocală, o minunăție de prăjitură. Ce e drept, combinația poate nu e tocmai pe placul tuturor, e ori ori. Dar eu zic că merită încercată 🙂

Blat cu mac:
6 ouă
150 grame zahăr
100 grame mac măcinat
125 grame făină

Blat cacao:
3 ouă
75 grame zahăr
55 grame făină
20 grame cacao
esență rom

Crema de portocale:
4 gălbenușuri
200 grame zahăr
7 linguri amidon
900 ml suc de portocale
200 grame unt

250 ml smântână pentru frișcă

 
Preparare
Pregătire blat cu mac:
Separăm ouăle. Albușurile le batem spumă cu un praf de sare, apoi cu zahărul până ce vom obține o spumă pufoasă și fermă. O bezea mai exact. Punem gălbenușurile și amestecăm. Apoi adăugăm macul măcinat și făina și omogenizăm cu o spatulă. Facem mișcări ușoare, de jos în sus, nu amestecăm energic în toate direcțiile, pentru că vom pierde tot aerul, din compoziție.

Turnăm compoziția într-o tavă 22x32 și coacem în cuptorul preîncălzit pentru 15-20 de minute sau până prinde culoare. Îl lăsăm să se răcească și îl tăiem în 2.

Pregătire blat cu cacao:
Procedăm ca la blatul cu mac. Albușuri + zahăr până se face bezea fermă, gălbenușuri, apoi punem făina, cacaua și esența. Coacem în aceeași tavă.

Pregătire cremă de portocale:
În primul rând eu am stors sucul. Am folosit un suc de portocale proaspăt stors, am vrut o cremă de portocale cu un gust super intens. Asta am și obținut, doar că la final am mai adăugat un pic de zahăr. Contează extrem de mult tipul de portocale și dacă sunt mai dulci, mai acre.
Într-un vas pe care urmează să îl punem pe foc, batem gălbenușurile cu zahărul, adăugăm amidonul și sucul de portocale. Dacă nu aveți atâta suc, puteți folosi jumate lapte jumate suc.
Omogenizăm cu un tel și punem pe foc, amestecând până vom obține o cremă groasă. Dăm deoparte și lăsăm să se răcească bine.

Între timp, spumăm untul și când crema noastră este rece, o punem lingură cu lingură peste unt, continuând să mixăm. Gustăm și dacă mai trebuie zahăr, mai adăugăm, dar atenție! folosim zahăr pudră!

Asamblare:
Împărțim crema în mod egal în 2 recipiente, astfel obținem straturi egale.
Așezăm blatul cu mac, întindem un strat de cremă, așezăm blatul cu cacao,, punem cel de-al doilea strat
    V-ați pregătit pentru Sfântul Andrei? Cu ce vă V-ați pregătit pentru Sfântul Andrei? Cu ce vă întâmpinați musafirii? Sau cu ce vă îndulciți zilele astea întunecate? Cel puțin la Brașov este o atmosferă de toamnă târzie, cu un cer apăsător.

Prăjitură mea de astăzi este cu o crema fină de frișcă, mascarpone și lapte condensat caramelizat, o bunătate și-o finețe incredibilă.
Pentru blat:

6 ouă
zahăr vanilat
120 grame zahăr
esență de vanilie, de rom
120 grame făină
30 grame cacao

Pentru cremă:
300 ml smântână pentru frișcă îndulcită am folosit eu
250 grame mascarpone
1 conservă lapte condensat caramelizat 400 gr

Extra:
aproximativ 20 de pișcoturi
fulgi de ciocolată

Preparare blat:
Batem spumă albușurile, întâi simple (cu un praf de sare), apoi punem zahărul vanilat și cel tos și continuăm până ce obținem o bezea fermă și pufoasă. Adăugăm esențele, gălbenușurile și omogenizăm. Urmează făina împreună cu praful de cacao. Acum lăsăm mixerul deoparte și omogenizăm cu o spatulă. Astfel vom păstra aerul din blat și va ieși ceva foarte pufos.
Turnăm compoziția într-o tavă tapetată 23x33 și coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Preparare cremă:
Mixăm frișca, adăugăm mascarponele și omogenizăm bine. Punem și laptele condensat și aia e. Pentru laptele condensat eu am cumpărat o conservă îndulcită – e musai! de la Auchan parcă ( de la Prodlacta) și am fiert-o 3 ore. Am pus-o într-o oală, am pus apă de-am acoperit-o cu vreo 3 degete și la fiert cu ea!

Asamblare:
Când avem totul gata, însiropăm blatul (am folosit un sirop din apă+zahăr caramelizat), punem jumătate din cremă, așezăm un strat de pișcoturi, trecute și ele prin sirop, apoi punem restul de cremă.

Pe deasupra am pus fulgi de ciocolată și am lăsat-o la frigider câteva ore bune.

#sweetrecipe #prajituridecasa #dulciuri #dulceinfarfurie #retetadeacasa #prajituri #sweets #retetadeacasa #poftabuna #foodofinstagram
    Chec măsurat la lingură (că am uitat cântarul Chec măsurat la lingură (că am uitat cântarul acasă). Banal, tare banal chiar aș spune, dar special pentru că l-am făcut în rulotă. Și e primul dulce făcut aici. 
La poalele Craiului, pe malul râului, în cântecul șuvoiului care curge.

Așadar, ingredientele:
6 ouă
12 linguri zahăr
12 linguri făină
6 linguri ulei
1-2 linguri cacao
jumătate pliculeț praf de copt
esență de vanilie
esență de rom
un pumn de nuci opțional

Prepararea e clasică, oricine bănuiesc că știe să facă un chec. 

#retetadeacasa
#dulciuri #prajituri #zarnesti #plaiulfoii #vanlife #poftabuna #foodphotography #foodporn
    Prăjitură regală cu ciocolată, delicioasă și Prăjitură regală cu ciocolată, delicioasă și extrem, dar extrem de fină și cremoasă 😋
    Tort cu dovleac, mascarpone și frișcă: Blat cu Tort cu dovleac, mascarpone și frișcă:

Blat cu dovleac:

5 albușuri
110 grame unt la temperatura camerei
zahăr vanilat
180 grame zahăr brun
5 gălbenușuri
300 grame piure de dovleac copt
½ pliculeț praf de copt
150 grame făină
1 linguriță scorțișoară
½ linguriță nucșoară
70 grame migdale tocate grosier
50 grame ciocolată eu am avut cu lapte

Crema:

250 grame mascarpone
250 grame smântână pentru frișcă
70 grame zahăr pudră cu vanilie

Preparare

Înainte de orice, ar fi bine să coacem dovleacul pentru a-l transforma în piure, pentru că avem nevoie de el rece.

Batem albușurile spumă tare (atât cât se poate, pentru că nepunând zahăr nu vom obține acea bezea fermă și lucioasă) Dăm vasul departe.

Separat, frecăm untul cu zahărul. Adăugăm și gălbenușurile unul câte unul și omogenizăm totul. Adăugăm piureul de dovleac.

Punem praful de copt, făina și condimentele. Amestecăm totul cu o lingură sau cu mixerul, apoi punem ciocolata și migdalele.

Peste această compoziție adăugăm spuma de albușuri pe care am făcut-o la început. De data asta amestecăm cu lingura ca să păstrăm compoziția pufoasă.

Turnăm compoziția într-o tavă de 18 cm diametru și coacem la 180 de grade până când este gata. Cam 50 de minute cred ca a durat la mine, dar faceți testul cu scobitoarea ca să fie bine.

După ce este gata lăsați blatul să se răcească bine, apoi il tăiați în 3.

Pentru cremă mixăm frișca cu mascarponele și adăugăm zahăr. Gustați și mai adăugați zahăr dacă vreți mai dulce, pentru mine a fost suficient atât. Dacă nu aveți un zahăr pudră vanilat, atunci folosiți esență de vanilie.

Urmeaz asamblarea tortului – blat cremă, blat cremă, etc. Decorul e după cum vreți voi.
    Cornulețe Kent, făcute acum o mie de ani, dar ab Cornulețe Kent, făcute acum o mie de ani, dar abia acum au ajuns pe blog și peste tot. Vedeți liliacul ce frumos stă așezat în poză, deci cam pe atunci sunt făcute cornulețele mele.
Dar și așa, eu le vad mai potrivite sezonului rece. Deci pe "căldurile" astea numa' bine să pornești cuptorul.

Rețeta e pe blog: farfuriacolorata.ro
 
PS. Cu Nutella ies geniale!

#foodphotography #foodporn #foodblogger #cornulețe #cornulete #dulciuridepoveste #dulciuri #retetadeacasa #poftabuna #instafood #instagood #52grams #retetecalamama #prajituridecasa #prajituri
    Mai multe... Follow pe Instagram
    Canal YouTube Pagina Facebook Pagina Pinterest

    Categorii

    • Altele
    • Aluaturi dulci
    • Brioșe și checuri
    • Fursecuri și biscuiți
    • Prăjituri
    • Torturi și rulade

    Retete publicate recent

    • Prăjitură cu 3 creme – cea mai bună prăjitură!

    • Prăjitură Petre Roman

    • Prăjitură poloneză din turtă dulce sau Piernik

    • Fursecuri cu portocale și alune de pădure

      Fursecuri cu portocale și alune de pădure

    • 10 rețete dulci pentru sărbătorile de iarnă

    • Prăjitură cu mac și portocală

    cicolată albă foaie napolitană portocale clătite lapte condensat mere nuca de cocos vanilie aluat fraged brânză napolitane prăjitură cu cremă arahide cireșe cremă de vanilie mure prune untură pișcoturi mousse de ciocolată rahat dulceață migdale nutella bezea unt de arahide fructe de pădure zmeură cremă de zmeură smântână

    Farfuria Colorată – rețete savuroase

    Farfuria Colorată a luat naștere din pasiunea pe care mi-am descoperit-o odată ce am încercat să fac de una singură un chec banal. De atunci sunt într-o continuă căutare de gusturi și experiențe noi, pe care le împărtășesc aici, cu voi.

    Contact

    Retete publicate recent

    • Prăjitură cu 3 creme – cea mai bună prăjitură!

    • Prăjitură Petre Roman

    • Prăjitură poloneză din turtă dulce sau Piernik

    Categorii rețete

    • Altele
    • Aluaturi dulci
    • Brioșe și checuri
    • Fursecuri și biscuiți
    • Prăjituri
    • Torturi și rulade
    © Copyright 2017-2021 Farfuria Colorată. Toate drepturile rezervate.