Prăjitură cu 3 creme – una mai delicioasă ca alta. O prăjitură completă și complexă, care pare complicat de făcut, însă odată ce înțelegeți procesul o să vedeți că nu e chiar așa de speriat.
Este una dintre cele mai bune prăjituri pe care le-am făcut și am făcut multe în anii de când am acest blog. Se pretează foarte bine pentru o masă de sărbătoare (poate o luați în considerare pentru sărbătoarea Paștelui) sau pentru o aniversare, poate chiar un cadou.
Prăjitură cu 3 creme – una de vanilie cu arahide, un ganache fin și spumos de ciocolată neagră și o cremă delicioasă cu ciocolată, toate la fel de bune și gustoase.
Prăjitură cu 3 creme - cea mai delicioasă prăjitură!
Ingrediente
Ingrediente blat:
- 9 albușuri
- 50 grame zahăr
- 100 grame arahide nesărate
- 9 gălbenușuri
- 50 grame zahăr
- praf de copt
- 30 grame amidon
- 40 grame cacao
- 50 grame unt topit
- 100 grame făină
Ingrediente cremă de bază:
- 5 gălbenșuri
- un praf de sare
- 100 grame zahăr
- 50 grame amidon
- 600 ml lapte
- 50 grame unt
Ingrediente crema 1:
- 2 tablete ciocolată amăruie
- 300 ml frișcă lichidă
Ingrediente crema 2 (ganache de ciocolată)
- 1 tabletă ciocolată amăruie
- 300 ml frișcă lichidă
Ingrediente crema 3:
- 150 ml frișcă lichidă
- 180 grame arahide fără sare
- 5 grame gelatină
Preparare
Preparare blat:
- Mixăm spumă tare albușurile cu 50 de grame de zahăr. Dăm vasul deoparte.
- Separat , mixăm gălbenușurile cu celelalte 50 de grame de zahăr până își triplează volumul și se deschid la culoare. Apoi adăugăm pe rând praful de copt, amidonul, cacaua și untul topit, amestecând bine după fiecare.
- Punem această compoziție peste bezeaua de albușuri. Mixăm, cât să omogenizăm totul bine, apoi adăugăm arahidele mărunțite și făina. Turnăm compoziția în tavă 23x33 și dăm la copt la 180 de grade, aproximativ jumătate de oră.
Preparare cremă de bază:
- Gălbenușurile le frecăm cu un praf de sare, apoi cu zahărul. Punem amidonul și laptele fierbinte și amestecăm ca să nu se formeze cocoloașe. Punem vasul pe foc mic și amestecăm. În câteva minute se va îngroșa. Dăm deoparte și adăugăm untul.
- Împărțim crema în două părți : 1/3 și 2/3. Cu alte cuvinte, ca să fie mai ușor de înțeles, împărțim crema în 3 boluri. Este important să cântărim, ca să fim siguri că vom avea cantități egale de cremă. Când avem cele trei boluri, vom uni două dintre ele. Așadar vom obține 2/3 din cremă. Iar în celalălat bol vom rămâne cu 1/3.
Preparare crema 1:
- O tabletă de ciocolată amăruie – pe care o vom adăuga în bolul cu cremă mai puțină. Să fie încă fierbinte, ca să se topească ciocolată. Dacă nu, puneți pe baie de aburi.
- Cealaltă tabletă o rupem bucățele și peste ele turnăm frișca înfierbântată (dar nu fiartă!). Lăsăm să se topească, apoi dăm la rece. De preferat la congelator, ca să se răcească bine bine. Apoi o mixăm până devine spumoasă și fină. Adăugăm la crema în care am topit ciocolata.
Preparare crema 2:
- Procedăm ca mai sus. Rupem ciocolata bucățele, peste care turnăm frișca înfierbântată, lăsăm să se topească, apoi dăm la rece. La final mixăm
Preparare crema 3:
- Mixăm frișca, apoi adăugăm crema de vanilie rămasă. Să fie rece, de la frigider. Omogenizăm și adăugăm arahidele fără sare, mărunțite.
- Hidratăm gelatina în câteva linguri de apă, apoi o adăugăm și pe ea (înainte o băgăm pentru 2-3 secunde la microunde, să devină lichidă)
Asamblare prăjitură:
- Tăiem blatul în 2. Însiropăm (am făcut clasicul sirop, apă + zahar caramelizat). Punem crema 1. Urmează celălalt blat, însiropat și el.
- Întindem crema de alune și peste ea urmează ganache-ul de ciocolată.
- Mai răzuim și niște fulgi de ciocolată sau pudrăm cu cacao și aia e! Mai urmează câteva ore de așteptare, după care vom avea o prăjitură genială!
- Minunată!