Prăjitură Petre Roman, o rețetă ușoră și foarte delicioasă. Am mai făcut această prăjitură acum mulți ani, însă la acel moment mi se părea ceva de domeniul fantasticului să umblu eu la cantități, pentru că aveam impresia că voi strica tot. Ei bine, mi-a rezultat o prăjitură pe care nu am putut să o mâncăm, că ne-ar fi bătut diabetul la ușă. Era atât de dulce și asta pentru că aveam nevoie de un kg de zahăr ca să pregătim rețeta de prăjitură Petre Roman.
Am scăzut considerabil cantitatea de zahăr și tot ar mai merge luat de pe ici pe colo, cu toate că nu mi s-a părut a fi o prăjitură extrem de dulce, dar parcă aș mai scade de la blat și puțin din cremă. În rest, în ciuda faptului că blaturile se fac pe rând, nu este deloc complicat și nici nu necesită foarte multă vreme pregătirea ei. Mai lungă-i așteptarea!
Din categoria prăjiturilor bune bune, atât de bune că te lingi pe degete la final:
Dacă vă plac rețetele mele, nu ezitați să le dați un share pe Facebook, nu costă nimic. De asemenea vă aștept cu un subscribe și pe canalul meu de YouTube, unde puteți vizualiza modul de preparare a rețetelor mele.
Prăjitură Petre Roman
Ingrediente
Ingrediente pentru un singur blat (vom avea nevoie de 3 blaturi la final):
- 3 albușuri am folosit ouă mari
- un praf de sare
- 70 grame zahăr
- 3 gălbenușuri
- praf de copt
- 40 ml lapte
- 100 grame făină
- esență de vanilie
Ingrediente pentru cremă:
- 4 gălbenșuri
- un praf de sare
- 150 grame zahăr
- 5 linguri amidon
- 700 ml lapte
- 100 grame unt
- esență de vanilie
În plus:
- 50 de grame de zahăr – pentru primele 2 blaturi
Ingrediente pentru bezea:
- 4 albușuri
- 100 gr zahăr
Preparare
Pregătire blaturi:
- Mixăm spumă tare albușurile cu zahărul și un praf de sare. Adăugăm gălbenușurile, praful de copt și laptele. Omogenizăm bine și adăugăm făina, pe care o amestecăm cu o spatulă și cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a nu pierde aerul din compoziție. Turnăm într-o tavă 25x35 și dăm la cuptor la 180 de grade până este copt. Durează destul de puțin, fiind un blat foarte subțire, așa că stați cu ochii pe el.
- În timp ce se coace acest blat, ne apucăm de următorul.
Pregătire crema de vanilie:
- Gălbenușurile le frecăm cu un praf de sare, apoi cu zahărul. Punem amidonul și laptele fierbinte și amestecăm ca să nu se formeze cocoloașe. Punem vasul pe foc mic și amestecăm. În câteva minute se va îngroșa. Dăm deoparte și adăugăm untul.
Pregătire bezea:
- Într-un un vas pus deja la bain marie (adică deasupra unui alt vas în care fierbe puțină apă – nu trebuie ca vasul de deasupra să atingă apa) punem albușurile, pe care le mixăm la viteză mică. Am ținut cam 10 minute – facem asta ca să pasteurizăm oul. Astfel se distrug posibilele bacterii. Dăm deoparte apoi și mixăm ca să grăbim răcirea. Când s-au răcit cât de cât adăugăm zahărul și continuăm cu mixerul până obținem o bezea fermă.
Asamblare:
- Așezăm primul blat, pe care turnăm zahăr caramelizat (ținem zahărul pe foc până ce prinde o culoare frumoasă). Mișcați-vă repede, altfel zahărul se întărește. Peste zahărul caramelizat întindem un strat de cremă. ,
- Urmează blat, iar zahăr caramelizat (pregătit chiar înainte de a-l întinde, nu faceți de dinainte), cremă, ultimul blat, peste care întidem bezeaua. Deasupra eu am pus niște nucă pe care am caramelizat-o și am mărunțit-o.
- E minunată și nu-i deloc prea dulce, asta pentru că am scăzut foarte mult din cantitatea de zahăr pe care o conținea rețeta inițială.