Prăjitură Deliciu cu cocos, nucă și ciocolată a fost prăjitura vedetă pe masa de Crăciun. Ce pot să vă spun e că este pe atât de complicată ca texturi pe cât vedeți și-n nume. Are de toate cu alte cuvinte, dar cumva, printr-o magie, se îmbină perfect.
Prăjitură Deliciu cu cocos, nucă și ciocolată – compusă din 3 blaturi, unul cu cocos, unul cu nucă pralinată și-altul cu ciocolată, unite cu 3 creme, una vanilată, alta cu cacao și-o a treia cu nucă pralinată. Totul acoperit cu fulgi de ciocolată și nucă pralinată. O minunăție! Un adevărat deliciu! Are o tonă de calorii, dar n-o mâncăm singuri, nu? O dată-ntru-n an nu poate fi ceva greșit. Căci mai mult ca sigur este o prăjitură de sărbătoare, nu de weekend.
Dacă sunteți în căutare de prăjituri mai simple sau mai complicate, vă invit să răsfoiți paginile blogului, veți găsi prăjituri pentru toate gusturile. Un click pe categoria prăjituri și veți obține o mulțime de rețete. Iar dacă vă plac, nu ezitați să distribuiți pe Facebook, pe voi nu vă costă nimic, în schimb mie îmi aduce o mică bucurie.
De asemenea vă aștept și pe canalul de YouTube pentru a urmări modul de preparare.
Deliciu cu cocos, nucă și ciocolată
Ingrediente
Blatul cu cocos
- 5 albușuri de la ouă mai mari
- 5 linguri zahăr
- 2 linguri făină
- 100 grame nucă de cocos
Blat cu nucă pralinată
- 5 albușuri de la ouă mai mari
- 5 linguri zahăr
- 2 linguri făină
- 100 grame nucă pralinată și mărunțită
Blat cu ciocolată
- 5 albușuri de la ouă mai mari
- 5 linguri zahăr
- 2 linguri făină
- 100 grame fulgi de ciocolată
Crema
- 15 gălbenușuri
- 250 grame zahăr
- 500 ml frișcă
- 250 grame mascarpone
- vanilie
- 100 grame nucă pralinată și mărunțită
- cacao și rom
Preparare
Modul de preparare al blaturilor:
- Toate blaturile se pregătesc la fel, exceptând faptul că la final se pune ingredientul specific fiecăruia. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, apoi punem zahărul și continuăm să mixăm până obținem o bezea fermă și lucioasă. Dacă întoarcem vasul, nu trebuie să cadă.
- Dăm la o parte mixerul din acest moment. Vom folosi o lingură sau o spatulă.
- Adăugăm făina și omogenizăm. Până aici fiecare blat e la fel, urmând ca după făină să punem nuca de cocos pentru primul blat.
- Nuca pralinată pentru blatul 2.
- Fulgii de ciocolată pentru blatul 3.
- Turnăm compoziția în tava cuptorului (pe care o tapetăm cu hârtie de copt) și coacem 15 minute la 170 degrade. Cuptorul trebuie să fie încins deja când băgăm primul blat.
- Eu am lucrat foarte repede cu blaturile. Cât primul blat era la copt, m-am apucat de blatul 2 și tot așa.
Mod preparare cremă:
- Mixăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până își măresc volumul și își schimbă culoarea. Folosiți un vas încăpător.
- Punem vasul pe baie de abur (deasupra unui alt vas în care fierbe puțină apă) și aducem gălbenușurile la peste 70 de grade. Astfel nu există riscul de a rămâne oul crud, deci nu trebuie să ne facem griji de vreo boală. Amestecați, să nu se lipească de fund.
- Gălbenușurile mele au stat cam 15-20 minute la baie de abur, iar la final am băgat degetul în compoziție și era fierbinte. Asta ca să vă dați seama cam cum trebuie procedat dacănu aveți termometru.
- Lăsăm foarte bine să se răcească. Este un pas important.
- Între timp mixăm frișca cu mascarponele. Când crema de ouă s-a răcit foarte bine o adăugăm peste frișcă.
Cum obținem 3 creme?
- Ne luăm frumușel cântarul și ne împrățim crema în 3. Folosiți cântarul, e important să avem 3 straturi egale.
- Vom obține 3 vase cu cremă. Într-unul adăugăm cacao și esență de rom.
- În al doilea vom adăuga esența de vanilie.
- În al treilea vom adăuga nuca pralinată și mărunțită.
Asamblare:
- blat nucă + cremă cacao + blat cocos + cremă vanilie + blat ciocolată + crema nucăCa decor am folosit nucă pralinată și fulgi de ciocolată.
- După noapte la rece prăjitura este bună, se taie bine, însă după 24 de ore devine un deliciu!
Dana, la fiecare sărbătoare ești alături de mine, ești sursa mea de inspiratie.
Sp te rog dimensiunea tăvi
Ms
Mulțumesc și mă bucur! Am folosit tavă cuptorului la aceasta prăjitură.