Prăjitură poloneză din turtă dulce sau Piernik

Prăjitură poloneză din turtă dulce sau Piernik, este o prăjitură poloneză formată din blaturi de turtă dulce, unite cu un strat fin de marmeladă de prune sau gem și învelită într-un strat de ciocolată neagră. Mie îmi place extrem de mult și o asemăn cu turta dulce pe care o găsim în comerț, aceea cu umplutură.

De făcut, se face repejor, de aromă nu mai spun. Toata casa miroase a condimente de turtă dulce! Iar gustul … nu am cum să vi-l descriu, e musai să o încercați. Dacă vă place turta dulce, nu are cum să nu vă placă Piernik.

Prăjitura din turta dulce poloneză este una dintre prăjiturile speciale pentru Crăciun. Tot speciale pentru Crăciun sunt și următoarele:

prăjitură Acoperiș
prăjitură Carpați sau Cabana
prăjitură Carpați sau Cabana

Dacă vă plac rețetele mele, nu ezitați să le dați un share pe Facebook, nu costă nimic. De asemenea vă aștept cu un subscribe și pe canalul meu de YouTube, unde puteți vizualiza modul de preparare a rețetelor mele.

Prăjitură din turtă dulce poloneză sau Piernik

Preparare45 minutes

Ingrediente

  • 200 grame unt
  • 150 grame miere
  • 50 grame zahăr brun
  • 4 ouă
  • 15 grame condimente pentru turtă dulce (am folosit pliculețe luate din Lidl)
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 15 grame cacao
  • 180 grame făină
  • 1 borcan gem gros de prune sau marmeladă
  • 1 tabletă ciocolată amăruie + 2-3 linguri de lapte

Preparare

  • Untul la temperatura camerei îl mixăm cu zahărul brun. Dacă nu aveți zahăr brun nu este nicio problemă, folosiți zahăr alb. Mixăm 2-3 minute, nu mai mult.
  • Adăugăm ouăle, unul câte unul. Așteptăm să se omogenizeze primul, apoi îl punem pe următorul și tot așa.
  • Adăugăm mierea. Mierea mea a fost semi-zaharisită, deci nu foarte lichidă.
  • Punem condimentele pentru turtă dulce, scorțișoara, bicarbonatul și praful de copt și amestecăm.
  • Urmează la final, cacaua și făina și amestecăm cu o spatulă. Turnăm compoziția în tava de la cuptor.
    Am copt-o la 180 de grade, până a trecut testul cu scobitoarea sau până o vedem că este coaptă. Am lăsat-o să se răcească (nu prea am lăsat-o de fapt, dar voi să o faceți) și apoi am tăiat-o în 3 fâșii egale.
  • Acum chiar am lăsat-o să se răcească. Miroase divin și cu greu te abții să nu rupi o bucățică!
  • Când blaturile au fost reci, le-am uns cu un strat fin de magiun de prune. Am luat unul din Lidl, fără zahăr și cu consistență groasă. Aducea foarte tare cu marmelada, dar a fost foarte bun la gust.
  • Deasupra am turnat o glazură din ciocolată amăruie. Am topit o tabletă de ciocolată cu 2-3 linguri de lapte. Am lăsat prăjitura să se odihnească 2-3 ore (acoperiți-o să nu se usuce) și apoi am feliat.

Imagini trimise de cititori

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rating