Go Back

Prăjitură din turtă dulce poloneză sau Piernik

Prep Time45 mins

Ingredients

  • 200 grame unt
  • 150 grame miere
  • 50 grame zahăr brun
  • 4 ouă
  • 15 grame condimente pentru turtă dulce (am folosit pliculețe luate din Lidl)
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 15 grame cacao
  • 180 grame făină
  • 1 borcan gem gros de prune sau marmeladă
  • 1 tabletă ciocolată amăruie + 2-3 linguri de lapte

Instructions

  • Untul la temperatura camerei îl mixăm cu zahărul brun. Dacă nu aveți zahăr brun nu este nicio problemă, folosiți zahăr alb. Mixăm 2-3 minute, nu mai mult.
  • Adăugăm ouăle, unul câte unul. Așteptăm să se omogenizeze primul, apoi îl punem pe următorul și tot așa.
  • Adăugăm mierea. Mierea mea a fost semi-zaharisită, deci nu foarte lichidă.
  • Punem condimentele pentru turtă dulce, scorțișoara, bicarbonatul și praful de copt și amestecăm.
  • Urmează la final, cacaua și făina și amestecăm cu o spatulă. Turnăm compoziția în tava de la cuptor.
    Am copt-o la 180 de grade, până a trecut testul cu scobitoarea sau până o vedem că este coaptă. Am lăsat-o să se răcească (nu prea am lăsat-o de fapt, dar voi să o faceți) și apoi am tăiat-o în 3 fâșii egale.
  • Acum chiar am lăsat-o să se răcească. Miroase divin și cu greu te abții să nu rupi o bucățică!
  • Când blaturile au fost reci, le-am uns cu un strat fin de magiun de prune. Am luat unul din Lidl, fără zahăr și cu consistență groasă. Aducea foarte tare cu marmelada, dar a fost foarte bun la gust.
  • Deasupra am turnat o glazură din ciocolată amăruie. Am topit o tabletă de ciocolată cu 2-3 linguri de lapte. Am lăsat prăjitura să se odihnească 2-3 ore (acoperiți-o să nu se usuce) și apoi am feliat.