Go Back

Prăjitură cu mac și portocală

Prep Time1 hr 30 mins

Ingredients

Blat cu mac:

  • 6 ouă
  • 150 grame zahăr
  • 100 grame mac măcinat
  • 125 grame făină

Blat cacao:

  • 3 ouă
  • 75 grame zahăr
  • 55 grame făină
  • 20 grame cacao
  • esență rom

Crema de portocale:

  • 4 gălbenușuri
  • 200 grame zahăr
  • 7 linguri amidon
  • 900 ml suc de portocale
  • 200 grame unt
  • 250 ml smântână pentru frișcă

Instructions

Pregătire blat cu mac:

  • Separăm ouăle. Albușurile le batem spumă cu un praf de sare, apoi cu zahărul până ce vom obține o spumă pufoasă și fermă. O bezea mai exact. Punem gălbenușurile și amestecăm. Apoi adăugăm macul măcinat și făina și omogenizăm cu o spatulă. Facem mișcări ușoare, de jos în sus, nu amestecăm energic în toate direcțiile, pentru că vom pierde tot aerul, din compoziție.
  • Turnăm compoziția într-o tavă 22x32 și coacem în cuptorul preîncălzit pentru 15-20 de minute sau până prinde culoare. Îl lăsăm să se răcească și îl tăiem în 2.

Pregătire blat cu cacao:

  • Procedăm ca la blatul cu mac. Albușuri + zahăr până se face bezea fermă, gălbenușuri, apoi punem făina, cacaua și esența. Coacem în aceeași tavă.

Pregătire cremă de portocale:

  • În primul rând eu am stors sucul. Am folosit un suc de portocale proaspăt stors, am vrut o cremă de portocale cu un gust super intens. Asta am și obținut, doar că la final am mai adăugat un pic de zahăr. Contează extrem de mult tipul de portocale și dacă sunt mai dulci, mai acre.
  • Într-un vas pe care urmează să îl punem pe foc, batem gălbenușurile cu zahărul, adăugăm amidonul și sucul de portocale. Dacă nu aveți atâta suc, puteți folosi jumate lapte jumate suc.
  • Omogenizăm cu un tel și punem pe foc, amestecând până vom obține o cremă groasă. Dăm deoparte și lăsăm să se răcească bine.
  • Între timp, spumăm untul și când crema noastră este rece, o punem lingură cu lingură peste unt, continuând să mixăm. Gustăm și dacă mai trebuie zahăr, mai adăugăm, dar atenție! folosim zahăr pudră!

Asamblare:

  • Împărțim crema în mod egal în 2 recipiente, astfel obținem straturi egale.
  • Așezăm blatul cu mac, întindem un strat de cremă, așezăm blatul cu cacao,, punem cel de-al doilea strat de cremă de portocale, urmează blatul cu mac. Deasupra batem frișca și o întindem. Ornăm cu ciocolată rasă, ornamente de ciocolată, etc..

Video