Go Back

Prăjitură izvorul Minunilor

Prep Time2 hours
Cook Time45 minutes

Ingredients

Ingrediente pentru blatul de vanilie:

  • 5 albușuri
  • un praf de sare
  • 80 grame zahăr
  • 5 gălbenușuri
  • 4 linguri ulei
  • 5 linguri lapte
  • 120 grame făină
  • esență de vanilie

Ingrediente pentru blatul cu cacao:

  • 5 albușuri
  • un praf de sare
  • 100 grame zahăr
  • 5 gălbenușuri
  • 4 linguri ulei
  • 5 linguri lapte
  • 100 grame făină
  • 3 linguri cacao
  • esență de rom

Ingrediente pentru blatul cu nucă:

  • 5 albușuri
  • un praf de sare
  • 80 grame zahăr
  • 5 gălbenușuri
  • 50 grame făină
  • 5 linguri cu vârf de nucă măcinată

Ingrediente pentru crema de vanilie:

  • 5 gălbenușuri
  • 120 grame zahăr
  • zahăr vanilat
  • 1 litru de lapte
  • 100 grame amidon
  • 200 grame unt
  • esență de vanilie

Ingrediente cremă frișcă și mascarpone

  • 400 grame smântână pentru frișcă neîndulcită
  • 150 grame zahăr pudră
  • 400 grame mascarpone

Instructions

Preparare blat cu vanilie:

  • Albușurile le batem spumă întâi cu un praf de sare. Adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până ce obținem o bezea fermă.
  • Separat amestecăm gălbenușurile cu uleiul și laptele. Omogenizăm bine. Adăugăm această compoziție peste bezeaua de albușuri și amestecăm cu o spatulă. Facem mișcări de jos în sus, pentru a nu pierde aerul din bezea.
  • Adăugăm făina și esența de vanilie și omogenizăm cu aceleași mișcări de jos în sus.
  • Turnăm compoziția într-o tavă cu dimensiunea 25x35 sau puțin mai mare. Nu vă recomand să folosiți o tavă mai mică, veți obține un blat prea înalt și țineți cont de faptul că prăjitura are 3 blaturi. Toate cele trei blaturi le vom coace în aceeași tavă, bineînțeles că pe rând.

Preparare blat cu cacao:

  • Pentru blatul cu cacao, modul de preparare este identic cu cel al blatului de vanilie, doar că odată cu făina adăugăm și praful de cacao.

Preparare blat cu nucă:

  • Pentru blatul cu nucă, vom bate albușurile cu sarea și apoi adăugăm zahărul. Continuăm să le mixăm până ce obținem o bezea fermă. Adăugăm gălbenușurile și omogenizăm bine. Apoi punem făina și nuca și amestecăm totul cu mișcări de jos în sus, folosind o spatulă.

Preparare cremă de vanilie:

  • Punem laptele la încălzit. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se încălzească. Separat, frecăm gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat. Adăugăm amidonul și laptele, alternându-le, ca să nu se formeze cocoloașe. Apoi transferăm compoziția într-o crăticioară și punem pe foc mediu. Amestecăm, amestecăm, altfel se lipește. Ținem pe foc până se îngroașă și obținem o cremă fină.
  • Dăm deoparte și lăsăm 10 minute să se mai răcorească, apoi punem untul tăiat cubulețe și esența de vanilie. Omogenizăm și lăsăm să se răcească de tot.

Preparare cremă de frișcă și mascarpone:

  • Am folosit o frișcă naturală, neîndulcită. Mixăm frișca, adăugăm zahăr pudră și apoi brânza mascarpone și continum să mixăm până obținem o cremă fină. Nu mixați mai mult decât este necesar, altfel se va tăia frișca și odată tăiata nu mai aveți ce îi face.

Asamblare prăjitură:

  • Luăm fiecare blat în parte și îndepărtăm partea lipicioasă de deasupra. Eu am făcut asta, ajutându-mă de hârtia de copt. Am pus-o peste blat, am apăsat cu mâna și stratul lipicios s-a lipit de hartie, iar atunci când am ridicat-o, s-a luat cu totul.
  • Așezăm primul blat, cel cu vanilie, întindem un strat de cremă de vanilie. Urmează blatul de cacao și 2/3 din crema cu frișcă și mascarpone. Apoi așezăm blatul cu nucă și restul de cremă de vanilie iar pe deasupra restul de cremă cu frișcă și mascarpone. Am ras niște ciocolată și gata! La frigider o noapte, iar a doua zi vom avea prăjitură genială!
    prăjitură izvorul minunilor

Video