Go Back

Tort cu mousse de zmeură, ciocolată și jeleu

Pentru acest tort vom avea nevoie de:
o formă rotundă 14 cm
o formă rotundă 9 cm
o formă rotundă 22 cm
Prep Time2 hrs

Equipment

  • formă rotundă 14 cm
  • formă rotundă 9 cm
  • formă rotundă 22 cm

Ingredients

Ingrediente blat (formă 22 cm):

  • 4 ouă
  • un praf de sare
  • 100 grame zahăr
  • 25 grame cacao
  • 75 grame făină

Jeleu de zmeură (formă 9 cm):

  • 100 grame zmeură congelată
  • 60 ml apă
  • 50 grame zahăr
  • 3 grame gelatină

Ingrediente mousse de zmeură (formă 14 cm):

  • 200 grame zmeură congelată
  • 120 grame zahăr
  • 4 grame gelatină
  • 150 ml frișcă îndulcită

Ingrediente mousse de ciocolată:

  • 4 gălbenușuri
  • 50 grame zahăr
  • 100 ml lapte
  • 100 grame ciocolată amăruie
  • 5 grame gelatină
  • 400 ml frișcă îndulcită
  • 10 grame gelatină

Sirop:

  • 2-3 linguri zahăr
  • 300 ml apă
  • esență de rom
  • ciocolată amăruie pentru decor + căpșuni/ zmeură/ fructe proaspete

Instructions

Preparare blat:

  • Separăm gălbenușurile de albușuri. Peste albușuri punem un praf de sare și începem să mixăm până își măresc volumul. Vom adăuga apoi zahărul și continuăm să mixăm până ce obținem o bezea fermă și lucioasă.
  • Adăugăm unul câte unul, gălbenușurile, omogenizând după fiecare. Punem apoi făina și praful de cacao și amestecăm cu o lingură sau spatulă. Facem mișcări largi, ușoare, pentru a nu pierde aerul din albușuri.
  • După cum vedeți blatul nu are praf de copt, nu are nevoie dacă sunt respectați pașii: bezeaua să fie fermă, iar când amestecăm cu lingura nu amestecăm ca-n mămăligă, ci facem mișcări de jos în sus. Încercăm practic să băgăm și mai mult aer pentru a obține un blat perfect.
  • Turnăm compoziția într-o formă tapetată pe fund (formă 22 cm) și coacem în cuptorul preîncălzit la 180 grade până trece testul cu scobitoarea. Lăsăm să se răcească și tăiem pe jumătate.

Preparare jeleu zmeură:

  • Într-o crăticioară, pe foc, punem zmeura congelată, apa , zahărul și ținem până obținem ca o dulceață. Apoi dăm deoparte și trecem printr-o sită ca să scăpăm de semințele din fructe.
  • Hidratăm gelatina în puțină apă.
  • După ce am trecut prin sită, lăsăm sosul de zmeură să se mai răcorească. E important să nu frigă, pentru că vom pune gelatina hidratată. Amestecăm bine să se topească. Dacă nu s-a topit, pentru că sosul e prea rece, încălziți pe baie de abur doar cât să se topească.
  • Urmează să turnăm în formă. Eu mi-am confecționat o formă rotundă de 9 cm diametru dintr-o folie de plastic groasă. Forma mea nu are fund, așa că am așezat-o pe o farfurie peste care am pus o pungă. Și pentru că nu are fund, jeleul meu va curge, așa că ce am făcut înainte a fost să bag forma cu baza în jeleul de zmeură și să bag câteva minute la congelator.
  • Astfel i-am format o bază care nu-i va da voie să mai curgă. Turnăm jeleul în formă și dăm la congelator până se întărește.

Preparare mousse de zmeură:

  • Gelatina o punem la hidratat.
  • Zmeura o punem pe foc cu zahărul și lăsăm câteva minute, să devină ca o dulceață. Apoi dăm deoparte, trecem prin sită și lăsăm să se răcorească un pic.
  • Adăugăm gelatina și amestecăm. Lăsăm să se răcească la temperatura camerei, cât timp mixăm smântâna pentru frișcă. Avem nevoie să prindă consistență lejeră,, nu trebuie să stea fermă.
  • Adăugăm zmeura (să fie rece, altfel se taie frișca) și amestecăm.
  • Am confecționat din aceeași folie de plastic (ca la forma precedentă), o formă de 14 cm diametru. Pentru că mousse-ul este mai gros, nu curge, așa că am turnat direct în formă (la fel, forma pusă pe o farfuria, iar pe farfurie am pus o pungă). Am pus jumătate din cantitatea de mousse de zmeură, la mijloc am pus jeleul de zmeură (pe care l-am avut la congelator) și apoi cealaltă jumătate de mousse. Am băgat la congelator.

Preparare mousse de ciocolată:

  • Amestecăm gălbenușurile cu zahărul, adăugăm laptele, apoi punem la foc mic. Ținem câteva minute, stați cu ochii pe ele. Amestecăm continuu. Trebuie să îmbrace dosul lingurii sau să ajungă la 75 de grade, dar fiți atenți că foarte ușor puteți găti ouăle, deci arunca compoziția.
  • Luăm de pe foc și adăugăm ciocolata ruptă bucățele. Lăsăm câteva secunde, apoi amestecăm.
    Gelatina (cele 5 grame) o hidratăm în puțină apă și o băgăm 2-3 secunde la microunde ca să devină lichidă. O turnăm peste amestecul cu ciocolată.
  • Separat batem frișca atât cât să capete consistență lejeră. Turnăm compoziția de ciocolată (să fie rece) și omogenizăm. Turnăm și restul de gelatină (cele 10 grame) hidratată și lichefiată 2-3 secunde la microunde și omogenizăm.

Asamblare tort:

  • Am folosit forma în care am copt blatul. Așezăm primul blat, îl însiropăm (pentru sirop, am caramelizat zahărul, apoi am pus apa și am lăsat pe foc până s-a topit zahărul, am lăsat la răcit și-am adăugat esență de rom)
  • Peste blatul însiropat, punem jumătate din mousse-ul de ciocolată, în mijloc așezăm mousse-ul de zmeură și in nou punem mouuse de ciocolată. Deasupra punem blatul însiropat și gata! Dăm la rece câteva ore.
  • Pentru a-l scoate din formă, încăzliți ușor cu feonul marginile formei, în timp ce lărgiți forma ușor.
  • Pentru decor am folosit ciocolata topită și căpșuni proaspete.
  • A fost delicios!
    tort cu mousse de zmeură, ciocolată și jeleu

Video