Go Back

Tort cu migdale, jeleu de zmeură și vanilie

Prep Time1 hour 30 minutes

Ingredients

Pentru blaturi (în total 4 blaturi)

  • 8 albușuri de la ouă mai mari 2 pentru fiecare blat, deci 2-2-2-2
  • un praf sare
  • 300 grame zahăr 75-75-75-75
  • esență de vanilie
  • 300 grame migdale măcinate 75-75-75-75

Pentru cremă:

  • 8 gălbenușuri
  • 150 grame zahăr
  • 1 litru lapte
  • 90 grame amidon
  • 140 grame unt
  • esență de vanilie

Pentru jeleu:

  • 900 grame zmeură congelată am avut eu
  • 120 grame zahăr
  • 3 linguri amidon

Instructions

Mod preparare blat:

  • Vom face pe rând fiecare blat. În lista de ingrediente am scris cantitatea totală de cele necesare pentru toate cele 4 blaturi, dar așa cum puteți observa, în dreptul fiecărui ingredient am trecut cantitatea necesară pentru un singur blat, ca să fie mai ușor.
  • Așadar, pentru un singur blat, procedăm în următorul fel: batem 2 albușuri spumă tare întâi cu un praf de sare, apoi punem zahărul (75 grame). E important să fie o spumă fermă și lucioasă, care să nu cadă dacă întoarcem vasul invers. Apoi punem vanilia și migdalele măcinate (75 de grame). Amestecăm cu o spatulă, atât cât să se încorporeze. Facem mișcări ușoare, de jos în sus.
  • Transferăm compoziția pe o hârtie de copt sau în formă rotundă (18-20 cm, nu mai mare) și coacem în cuptorul preîncălzit până ce prinde o ușoară culoare pe deasupra.
  • Cât timp se coace primul blat, îl pregătim pe al doilea. Când se coace al doilea, îl pregătim pe următorul, etc.. Atenție că sunt extrem de fragile blaturile și se rup repede. Avantajul este că la final nu se vede dacă a fost sau nu rupt, vă spun din pățite. Unul din blaturi l-am făcut ferfeliță și cum l-am făcut noaptea, nu aveam unde să merg să mai iau migdale, așa că l-am pus pe bucăți. Minunea s-a întâmplat după o noapte la frigider când totul s-a îmbinat perfect și s-au lipit bucățile mele de blat. La tăiere nici nu s-a văzut!
  • Ulterior am văzut că dacă trec cu cuțitul pe sub blat cât este fierbinte, se desface mai ușor de foaia de copt.

Mod de preparare cremă:

  • Mixăm gălbenușurile cu zahărul până își dublează volumul și își schimbă culoarea. Punem laptele la încălzit și-l adăugăm apoi peste compoziția de ouă. Adăugăm și amidonul. Ca să evitam formarea de cocoloașe, le punem alternând, nu pe toate odată.
  • Punem compoziția pe foc mic, amestecând să nu se lipească. Ținem până se îngroașă.
  • Dăm deoparte, adăugăm esența de vanilie și untul tăiat bucățele, omogenizăm și lăsăm să se răcească bine.

Mod de preparare jeleu:

  • Punem zmeura pe foc împreună cu zahărul și lăsăm până se înmoaie și obținem ca o pastă.
  • Dăm la o parte și o strecurăm printr-o sită ca să-i înlăturăm semințele. Apoi o punem din nou pe foc.
  • Diluăm amidonul cu puțină apă și-l punem peste zmeură. Ținem pe foc până ce dă în câteva clocote și dă semne că se îngroașă. Apoi stingem focul și lăsăm să se răcească.

Asamblare:

  • Blat, apoi întindem un strat uniform de jeleu, cremă de vanilie și iar blat, jeleu, etc.
  • Ca să fie totul împărțit bine, ar fi bine să împărțim de la început și crema și jeleul în vase separate. Astfel vom obține straturi uniforme.
    tort cu migdale, jeleu de zmeură și vanilie

Video