Go Back

Deliciu cu cocos, nucă și ciocolată

Prep Time2 hrs 30 mins

Ingredients

Blatul cu cocos

  • 5 albușuri de la ouă mai mari
  • 5 linguri zahăr
  • 2 linguri făină
  • 100 grame nucă de cocos

Blat cu nucă pralinată

  • 5 albușuri de la ouă mai mari
  • 5 linguri zahăr
  • 2 linguri făină
  • 100 grame nucă pralinată și mărunțită

Blat cu ciocolată

  • 5 albușuri de la ouă mai mari
  • 5 linguri zahăr
  • 2 linguri făină
  • 100 grame fulgi de ciocolată

Crema

  • 15 gălbenușuri
  • 250 grame zahăr
  • 500 ml frișcă
  • 250 grame mascarpone
  • vanilie
  • 100 grame nucă pralinată și mărunțită
  • cacao și rom

Instructions

Modul de preparare al blaturilor:

  • Toate blaturile se pregătesc la fel, exceptând faptul că la final se pune ingredientul specific fiecăruia.
    Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, apoi punem zahărul și continuăm să mixăm până obținem o bezea fermă și lucioasă. Dacă întoarcem vasul, nu trebuie să cadă.
  • Dăm la o parte mixerul din acest moment. Vom folosi o lingură sau o spatulă.
  • Adăugăm făina și omogenizăm. Până aici fiecare blat e la fel, urmând ca după făină să punem nuca de cocos pentru primul blat.
  • Nuca pralinată pentru blatul 2.
  • Fulgii de ciocolată pentru blatul 3.
  • Turnăm compoziția în tava cuptorului (pe care o tapetăm cu hârtie de copt) și coacem 15 minute la 170 degrade. Cuptorul trebuie să fie încins deja când băgăm primul blat.
  • Eu am lucrat foarte repede cu blaturile. Cât primul blat era la copt, m-am apucat de blatul 2 și tot așa.

Mod preparare cremă:

  • Mixăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până își măresc volumul și își schimbă culoarea. Folosiți un vas încăpător.
  • Punem vasul pe baie de abur (deasupra unui alt vas în care fierbe puțină apă) și aducem gălbenușurile la peste 70 de grade. Astfel nu există riscul de a rămâne oul crud, deci nu trebuie să ne facem griji de vreo boală. Amestecați, să nu se lipească de fund.
  • Gălbenușurile mele au stat cam 15-20 minute la baie de abur, iar la final am băgat degetul în compoziție și era fierbinte. Asta ca să vă dați seama cam cum trebuie procedat dacănu aveți termometru.
  • Lăsăm foarte bine să se răcească. Este un pas important.
  • Între timp mixăm frișca cu mascarponele. Când crema de ouă s-a răcit foarte bine o adăugăm peste frișcă.

Cum obținem 3 creme?

  • Ne luăm frumușel cântarul și ne împrățim crema în 3. Folosiți cântarul, e important să avem 3 straturi egale.
  • Vom obține 3 vase cu cremă. Într-unul adăugăm cacao și esență de rom.
  • În al doilea vom adăuga esența de vanilie.
  • În al treilea vom adăuga nuca pralinată și mărunțită.

Asamblare:

  • blat nucă + cremă cacao + blat cocos + cremă vanilie + blat ciocolată + crema nucă
    Ca decor am folosit nucă pralinată și fulgi de ciocolată.
  • După noapte la rece prăjitura este bună, se taie bine, însă după 24 de ore devine un deliciu!

Video

Notes

Cum se face nuca pralinată? Cât se poate de simplu. Am topit 50 de grame de zahăr și când a prins o culoare frumoasă am adăugat nuca. Amestecăm bine, altfel încât nuca să se îmbrace frumos în zahăr. 
Scoatem pe o hârtie de copt și lăsăm să se răcească , apoi mărunțim din cuțit. Eu am lăsat bucățele mai mari, se simt bine în cremă și-n blat.