Go Back

Prăjitură cu ciocolată și cafea

Prep Time1 hr
Cook Time50 mins

Ingredients

Ingrediente pentru un singur blat (avem nevoie de 3):

  • 2 ouă
  • un praf de sare
  • 50 grame zahăr
  • 50 ml ulei
  • 50 ml lapte
  • 75 grame făină
  • 15 grame cacao
  • esență de rom

Ingrediente cremă:

  • 300 ml smântână pentru frișcă
  • 300 grame ciocolată albă
  • o linguriță cafea instant (ness)
  • 30 grame unt

Sirop:

  • 300 ml apă
  • un pliculeț 3 în 1

Instructions

Preparare blaturi:

  • Ouăle, fără să le separăm le mixăm cu praful de sare și cu zahărul până își schimbă culoarea și își dublează volumul.
  • Adăugăm apoi laptele și uleiul, făina și praful de cacao. Omogenizăm și punem esența de rom. Turnăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. A mea a avut 23.5 x 23.5, dar după cum vedeți iese destul de înalt, deci poate fi un pic mai măricică. În acest caz suplimentați și cantitățile pentru cremă.
    Coacem la 180 de grade timp de 20-25 de minute.
  • În timp ce se coace primul blat, îl pregătim pe al doilea, identic. Apoi cât se coace al 2-lea, pregătim blatul cu numărul 3.

Preparare cremă:

  • De la început trebuie să știți că eu am făcut prăjitura în 2 zile. Prima zi am făcut blaturile și am pregătit crema, pentru că trebuie să stea la rece. Acum e bine că se răcește destul de repede, având în vedere că e frig afară și poate fi scoasă pe balcon sau pe o masă undeva afară și apoi băgată la frigider 3-4 ore. Sau chiar la congelator pentru o oră.
  • Așadar, încălzim smântână pentru frișcă (încălzim, nu fierbem!!!) și turnăm peste ciocolata albă, tăiată bucățele mici. Punem nessul și untul și lăsăm să se topească ciocolata. Dacă mai rămân bucățele mici netopite, punem vasul la bain-marie. Dăm apoi la rece.
  • După ce este foarte bine răcită (eventual băgați și paletele mixerului în congelator câteva minute) luăm și mixăm până vom obține o cremă fină și pufoasă.
  • Pentru sirop am dizolvat un pliculeț de 3 în 1 în 300 ml apă.
  • Asamblăm prăjitură, pe deasupra am pus niște ornamente de ciocolată, apoi lăsăm la rece peste noapte.
    prăjitură cu ciocolată și cafea

Video