Go Back

Prăjitură Acoperiș de casă sau Cabana

Prep Time1 hr
Cook Time1 hr
Servings: 2 prăjituri

Ingredients

Ingrediente pentru aluat:

  • 200 grame zahăr
  • 80 grame unt
  • 2 ouă
  • 4 linguri lapte
  • jumătate pliculeț praf de copt
  • 3 linguri miere
  • 600 grame făină
  • 2 linguri cacao - pentru bastonașe

Ingrediente pentru cremă:

  • 5 gălbenușuri
  • 200 grame zahăr
  • 1 litru lapte
  • 8 linguri amidon alimentar
  • 200 grame unt
  • esență vanilie

Pentru glazură:

  • 100 grame ciocolată amăruie
  • 2-3 linguri lapte
  • fulgi de cocos

Instructions

Preparare aluat:

  • Într-un bol încăpător adăugăm toate ingredientele, mai puțin cacaua. Omogenizăm totul și frământăm un pic folosindu-ne de mâini, cât să obținem un aluat care nu se lipește. Nu frământăm excesiv, nu e nevoie și nici nu trebuie.
  • Înfoliem aluatul sau îl punem într-o pungă și îl dăm la rece pentru jumătate de oră.
  • După cele 30 de minute în care aluatul s-a odihnit, îl împărțim în 2 bucăți aproximativ egale.
  • O bucată o frământăm cu 2 linguri de cacao și o punem deoparte, putem să o băgăm înapoi la rece.
  • Cealaltă bucată o împărțim în jumătate - vom întinde două foi pe fundul tăvii.
  • Am folosit tava cuptorului, am întins mai întâi o foaie pe care am împărțit-o în 3 fașii, după cum urmează: o fâșie de 8.5 cm lățime (acoperișul) și două fâșii de 7.5 cm lățime (pereții). Am copt până s-au rumenit ușor deasupra. Imediat ce am scos din cuptor, am trecut cu cuțitul pe dedesubt și le-am dezlipit, pentru că dacă se răcesc devin greu de dezlipit. Cât sunt calde, sunt extrem de fragile, așa că aveți grijă!
  • Procedăm identic cu cea de-a doua foaie. Când și aceasta este gata, scoatem bucata de aluat cu cacao păstrată în frigider și din ea modelăm 12 bastonașe, nu prea groase, dar nici subțiri și atât de lungi cât avem foile de lungi. Aveți grijă că și ele sunt fragile și se rup extrem de ușor.

Preparare cremă de vanilie:

  • Frecăm gălbenușurile cu zahărul. Ideal ar fi să le frecați până se omogenizează perfect și își schimbă consistența, devenind ca o cremă.
  • În acel moment adăugăm puțin câte puțin laptele fiert. Tot acum, alternând cu laptele punem amidonul. Câte un pic din fiecare, să nu ne alegem cu cocoloașe.
  • Transferăm pe foc mic, amestecând din când în când până ce începe să capete consistență, urmând ca de acum să amestecăm continuu până vom obține o cremă care cu greu cade de pe tel.
  • Când este gata, stingem focul, lăsăm 10 minute să se mai răcorească și adăugăm untul și vanilia, omogenizându-le. Lăsăm crema să se răcească. Îi punem o folie deasupra (lipită de cremă) să nu facă pojghiță.

Cum asamblăm prăjitura Acoperș de casă?

  • Așa cum am scris la început, vor ieși 2 prăjituri Acoperiș de casă, așa că putem începe prin a împărți crema în 2. Dacă sunteți cu experiență, o puteți împărți vizual.
  • Așezăm fâșia mai lată, o ungem cu un strat de cremă și punem 3 bastonașe peste ea. Cu distanță între ele, nu unite. Peste ele mai punem un strat de cremă, urmând să punem alte 2 bastonașe, un alt strat de cremă și ultimul bastonaș. Învelim în cremă și așezăm acoperișul (ungeți cu un strat de cremă subțire cele două bucăți de acoperiș, pentru o aderență mai bună.) Lipim bine cabana noastră și o dăm la rece.
  • Cu puțină atenție nu are ce să nu iasă bine.
  • Peste câteva ore sau cel mai bine peste noapte, vom punem și glazura (topim ciocolata cu laptele la bain marie) și presărăm cocos. După aplicarea glazurii, nu trebuie să mai avem răbdare decât până se întărește. Se taie foarte ușor, pentru că toate foile s-au înmuiat de la cremă!

Video