Go Back

Tort cu cremă de zahăr ars

dimensiune tavă: 26 cm diametru
8 cm înălțime
Prep Time30 mins
Cook Time1 hr

Ingredients

Cremă:

  • 9 ouă
  • 200 grame zahăr
  • 1.250 ml lapte fiert și răcit
  • esență de vanilie

Blat:

  • 8 ouă
  • 8 linguri de zahăr
  • 8 linguri de făină
  • sare

În plus:

  • 200 grame zahăr- pentru caramelizat
  • smântână pentru frișcă

Instructions

  • Începem întâi cu caramelul. Într-o cratiță caramelizăm zahărul cu grijă, să nu-l ardem. Când e topit complet, mișcăm cratița în așa fel încât să îmbrăcăm și marginile. Apoi dăm de-o parte și lăsăm să se răcească. În scurt timp veți auzi trosnete și pocnituri, semn că începe să se răcească.
  • Pregătim crema. Batem ouăle cu zahărul câteva minute, până devin ca o spumă, apoi adăugam vanilia și laptele. Turnăm această compoziție peste zahărul caramelizat și dăm la cuptor pentru 30 de minute.
  • Acum rămâne la latitudinea voastră dacă vreți să puneți cratița într-o tavă în care ați pus apă, eu nu am făcut așa niciodată. Eu am copt pur și simplu în cuptor, doar băgând tigaia (că o tigaie am folosit) fără altceva. Lăsăm jumătate de oră la cuptor, la foc mediu (180°), timp în care facem blatul.
  • Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem spumă cu sare, apoi cu zahărul până nu cad din castron, dacă-l întoarcem invers. Adăugăm gălbenușurile, omogenizăm și apoi adăugăm făina, pe care o încorporăm cu lingura.
  • După jumătate de oră, scoatem crema din cuptor și peste ea turnăm compoziția de blat, apoi dăm din nou la cuptor până când e gata. Eu de obicei țin acest tort cam o oră- o oră și 10 minute, însă depinde de cuptor (timpul este calculat din momentul în care am băgat crema la cuptor, da? deci ar fi un 30 de minute crema + 30 de minute blatul).
    tort cu cremă de zahăr ars
  • După ce tortul e gata, îl lăsăm să se răcească complet, apoi dăm la rece peste noapte sau măcar 4-5 ore. După acest timp, răsturnăm cratița pe un platou. Deasupra putem orna cu frișcă sau după preferințe.
    tort cu cremă de zahăr ars