Primul pas pe care îl facem este să separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până vom obține o bezea fermă.
Peste gălbenușuri, vom pune uleiul în 2-3 ture, amestecând bine după fiecare.
Turnăm gălbenușurile peste bezea și amestecăm folosind o lingură. Din acest moment nu mai folosim mixerul. Mișcările făcute cu lingura să fie încete, nu amestecăm să amețim bezeaua, căci o ploștim, scoțând aerul din ea. Amestecăm așadar din jos în sus.
Punem făina (o putem cerne dacă vrem), praful de copt și vanilia și omogenizăm cu aceleași mișcări lente.
Într-un alt vas punem o parte din aluat (jumătate sau cât dorim), peste care punem praf de cacao și esența de rom.
Pregătim o tavă de chec, pe care o tapetăm cu hârtie de copt și îi facem pereții mai înalți. Checul va crește destul de mult în cuptor și dacă lăsați tava așa cum este ea, e foarte posibil să dea pe afară.
Turnăm compoziție albă, apoi un strat de neagră, din nou alb, negru - alb. La final aruncăm un pumn de nuci peste și coacem în cuptorul preîncălzit pentru 25-30 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.