Go Back

Prăjitură cu magiun, nucă și cremă de vanilie

Prep Time2 hrs 30 mins

Ingredients

Pentru un blat (avem nevoie de 2, deci ingredientele de mai jos trebuie dublate):

  • 600 grame făină
  • 200 grame untură
  • 100 grame zahăr
  • 4 gălbenușuri
  • un păhărel de iaurt grecesc 150 grame
  • praf de copt – un vârf de linguriță
  • 1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu
  • 4 linguri lapte

Pentru uns și decor:

  • 1 borcan magiun
  • ornamente de ciocolată

Pentru bezeaua de nucă (din nou, vom avea nevoie de 2, deci ingredientele dublate):

  • 6 albușuri
  • 200 grame zahăr
  • 70 grame nuci tocate
  • 2 linguri făină

Pentru crema de vanilie:

  • 4 gălbenușuri
  • 1 litru lapte
  • 200 grame zahăr
  • 8 linguri amidon
  • esență vanilie
  • 200 grame unt

Instructions

Preparare blaturi:

  • Folosindu-ne de degete, vom încorpora în untura solidă și rece (așa am avut-o eu) toată cantitatea de făină. Vom obține un aluat ca de tartă - destul de nisipios. Adăugăm apoi restul ingredientelor. Înainte de a pune bicarbonatul, îl vom stinge cu oțet.
  • Pentru cine nu cunoaște termenul de bicarbonat stins cu oțet, este simplu. Punem lingurița de bicarbonat într-o ceșcuță peste care turnăm lingurița de oțet. Imediat se va umfla, iar noi amestecând vom turna în aluatul nostru.
  • Vom obține un aluat nelipicios, dar destul de moale. Îl înfoliem și-l lăsăm deoparte.
  • Între timp ne vom apuca de bezeaua de nuci. Mixăm albușurile cu un praf de sare până își dublează volumul, apoi adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până ce se vom obține o bezea fermă și lucioasă. Adăugăm nucile tocate și făina și ori ne folosim de o lingură ca să amestecăm totul, ori mixăm la cea mai mică viteză.
  • Acum că blatul este gata să fie pregătit, luăm bila de aluat și-o împărțim pe jumătate. Măsurăm tava în care vom coace și decupăm 2 hârtii de copt după dimensiuni. Eu nu am făcut asta, dar e mult mai bine.
    Întindem prima foaie de aluat și o ungem cu magiun. Jumătate de borcan mic am folosit. Apoi turnăm bezeaua de nucă și o nivelăm și deasupra așezăm cea de-a doua foaie de aluat. Presăm ușor cu mâinile și o înțepăm ca să nu se umfle la copt.
  • Vom coace acest blat cam 40 de minute la foc mediu (180 grade). Trebuie să fie ușor colorat pe deasupra. În timp ce se coace, vom pregăti un alt blat exact la fel.
  • După ce ambele blaturi sunt coapte, le lăsăm să se răcească bine de tot.

Preparare cremă:

  • Pentru cremă, vom freca gălbenușurile cu zahărul, adăugând câte o lingură de amidon și câte puțin lapte, alternându-le așadar, pentru a nu forma cocoloașe. Apoi punem pe foc mic și amestecăm continuu până ce crema noastră va căpăta consistență. Dăm deoparte și adăugăm untul, esența de vanilie, apoi lăsăm să se răcească bine.
  • Este foarte important să obținem o cremă fermă. Să fie bine răcită, la fel și blaturile. Vom împărți crema pe jumătate. O parte o punem între cele două blaturi, iar o parte deasupra. Lăsăm prăjitura la rece peste noapte. Deasupra, peste cremă, putem rade ciocolată sau presăra ornamente de ciocolată.

Video