Go Back

Scovergi - rețetă simplă

Prep Time30 mins
Cook Time15 mins

Ingredients

  • 500 grame făină
  • 300 ml lapte sau apă
  • 20 grame zahăr
  • 25 grame drojdie proaspătă
  • 25 ml ulei
  • sare
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră gem, etc.

Instructions

  • Punem făina într-un vas încăpător. Laptele împreună cu zahărul îl încălzim și amestecăm să se topească zahărul. Nu trebuie să frigă, ci doar să fie călduț.
  • Dilzolvăm drojdia cu câteva linguri din acest lapte călduț și o turnăm în centrul vasului (facem o “groapă”) acoperind-o cu făina de pe margini. Lăsăm 10 minute, timp în care se va active drojdia și o să vedeți că stratul de făină de deasupra ei va începe să crape.
  • Turnăm apoi restul de lapte, punem praful de sare și începem să omogenizăm. Adăugăm și uleiul și frământăm 10 minute.
  • Acoperim vasul și-l lăsăm la dospit timp de o oră sau până își dublează volumul.
  • Când a dospit frumos, răsturnăm aluatul pe masa de lucru unsă cu ulei și-l împărțim în 7 bucăți, pe care le facem sub formă de bile. Le acoperim și le mai lăsăm 10 minute la dospit.
  • Fiecare bilă o vom întinde apoi astfel încât să încapă în tigaia în care le vom prăji. Eu le-am lăsat mai grosuțe, îmi plac mai mult. Dacă le vreți mai subțiri, faceți mai multe bile.
  • Le-am prăjit pe rând, pe ambele părți, până ce s-au rumenit frumos. Le-am scos și le-am tamponat cu șervețele de bucătărie ca să se ducă uleiul în exces. Pe unele le-am pudrat cu zahăr, pe altele le-am lăsat simple și le-am mâncat cu magiun.