Go Back

Chec la metru sau Tort la metru

Prep Time45 minutes
Cook Time30 minutes

Ingredients

Checul de vanilie

  • 5 ouă mari
  • 120 grame zahăr
  • 100 ml ulei
  • un praf de sare
  • jumătate pliculeț praf de copt
  • 150 grame făină
  • esență vanilie

Checul de cacao

  • 5 ouă mari
  • 120 grame zahăr
  • 100 ml ulei
  • un praf de sare
  • jumătate pliculeț praf de copt
  • 120 grame făină
  • 30 grame cacao
  • esență rom

Crema

  • 1 litru lapte
  • 100 grame făină
  • 150 grame zahăr
  • coajă de lămâie
  • 200 grame unt

În plus

  • o tabletă ciocolată amăruie
  • 3-4 linguri lapte
  • nucă de cocos

Instructions

  • Pentru checul alb, separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem spumă cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până obținem o bezea fermă. Adăugăm apoi gălbenușurile și uleiul și omogenizăm.
  • La final punem praful de copt și făina și amestecăm cu o lingură folosind mișcări ușoare. Turnăm compoziția într-o tavă tapetată și o lăsăm deoparte cât timp pregătim checul de cacao, procedând exact la fel, doar că de data asta vom adăuga și cacao.
  • Adăugăm cele două tăvi în cuptorul preîncălzit și coacem la foc mediu timp de 30 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
  • Pentru cremă folosim o crăticioară în care punem făina și zahărul și exact ca la aluatul de clătite începem să turnăm laptele în fir subțire, amestecând energic să nu se formeze cocoloașe. Când am terminat tot laptele punem crăticioara pe foc mediu la început, apoi mic. Ca să evităm o nereușită cel mai bine ar fi să facem această cremă pe baie de aburi.
  • Adăugăm coaja de la jumătate de lămâie (folosiți din cele cu coajă pentru consum) și când dă semne de îngroșare amestecăm continuu să nu se lipească. Luăm apoi de pe foc, o trecem printr-o sită ca să scăpăm de cocoloașe (scoatem și coaja de lămâie), în cazul în care s-au format. Lăsăm să se răcească.
  • Separat, mixăm spumă untul și adăugăm crema rece lingură cu lingură până ce se omogenizează bine.
  • Feliem checurile și începem să asamblăm. Ungem o felie albă, pe care o lipim de una neagră, apoi una albă și tot așa, până terminăm toate feliile. Eu am asamblat pe o folie de celofan ca apoi să transfer în tavă. Ideea e să asamblați în ceva ce vă ține checul fix.
  • Dăm la rece pentru jumătate de oră.
  • După jumătate de oră topim ciocolata cu laptele și turnăm peste checuri, apoi presărăm fulgi de cocos.
  • Dăm la rece din nou, de data asta lăsând peste noapte să se pătrundă bine și să devină super gustos. Pentru a obține efectul minunat al checului la metru când tăiem începem dintr-un colț, urmând să tăiem ținând cuțitul oblic. Urmăriți video, sigur se înțelege mult mai bine.

Video