Go Back

Prep Time30 mins
Cook Time1 hr
Servings: 8 porții

Ingredients

Caramel

  • 150 grame zahăr

Cremă

  • 4 ouă mici
  • 80 grame zahăr
  • 530 ml lapte
  • zahăr vanilat
  • esență vanilie

Blat

  • 3 ouă
  • 100 grame zahăr
  • 3 linguri ulei
  • 110 grame făină
  • 2-3 linguri cacao
  • esență rom
  • jumătate pliculeț
  • praf de copt

Instructions

  • Pentru început topim zahărul la foc mic și avem grijă să nu îl ardem. Între timp aprindem cuptorul și încălzim tava ca să nu plesnească. Am folosit o tavă cu dimensiunea 20x20. Turnăm zahărul topit. Îl întindem repejor și lăsăm deoparte. În scurt timp o să auzim cum începe să pocnească, semn că se răcește.
  • Pentru crema de zahăr ars mixăm ouăle cu un praf de sare. Adăugăm și zahărul și mixăm pentru 2-3 minute, după care turnăm laptele, esența și zahărul vanilat.
  • Turnăm această compoziție lichidă în tava cu zahăr ars și dăm la cuptor la foc mic spre mediu pentru 20-30 de minute. Crema nu va mai fi la fel de lichidă, o să vedeți.
  • Facem blatul între timp. Mixăm albușurile cu cu un praf de sare și apoi cu zahărul până obținem o spumă tare. Adăugăm gălbenușurile, uleiul și amestecăm.
  • Punem și făina, cacaua (amestecate cu praful de copt) și esența și omogenizăm.
  • Avem grijă când scoatem tava cu crema din cuptor să nu ne ardem. Turnăm compoziția pentru blat și băgăm înapoi la cuptor pentru încă 30 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.
  • Am văzut și variante în care ambele se pun de la început, adică și blatul și crema și la coacere ele se separă. Nu am încercat, eu am rămas pe stilul clasic, învățat de la mama.
  • După ce s-a copt, am desprins cu un cuțit de pe pereții tăvii, apoi am lăsat la răcit câteva ore bune. L-am răsturnat cu grijă și l-am ornat cu frișcă. Variantă opțională, desigur, se poate lăsa și simplu.
    prăjitură chocoflan sau prăjtură cu cremă de zahăr ars

Video