Go Back
prajitura cu crema de vanilie
Print Recipe
5 from 1 vote

Prăjitură cu cremă de vanilie și spumă de ness

Prep Time2 hrs
Total Time2 hrs

Ingredients

Blat

  • 7 ouă
  • 7 linguri zahăr
  • 7 linguri ulei
  • 7 linguri făină
  • 5 gr praf de copt

Crema de vanilie

  • 500 ml lapte
  • o jumătate cană de zahăr
  • 3 gălbenușuri
  • 150 gr margarină
  • 5 linguri făină sau 3-4 linguri amidon
  • esență vanilie

Spumă de ness

  • 3 albușuri
  • 7 linguri zahăr
  • 3 pliculețe ness (1,8 gr fiecare)

Instructions

Blat

  • Se separă ouăle, albușurile se bat spumă, se pune zahărul în ploaie și se continuă cu bătutul/mixatul până se topește. Gălbenușurile se freacă cu praful de copt (nestins) și cu uleiul, pus ca la maioneză (se pune o lingură, se freacă, se mai pune o lingură, se freacă, etc).
  • Se răstoarnă această compoziție peste albușurile bătute spumă. Se adaugă făina și se amestecă cu o lingură de sus în jos, foarte ușor. Se pune compoziția într-o tavă tapetată (23x37) și se dă la cuptor până când trece testul cu scobitoarea. După ce s-a copt, se scoate blatul din cuptor, se lasă la răcit și se taie în două, pe lungime.

Crema de vanilie

  • Se freacă gălbenușurile cu zahărul, se adăugă făina/amidonul, apoi laptele și se încorporează.
  • Se pune pe foc (la foc mediu la început) și se lasă până se îngroașă. (când începe să se îngroașe ori transferăm crăticioara pe o tablă groasă pe care o punem deasupra flăcării ori lăsăm focul mic mic și amestecăm continuu) Când s-a îngroșat destul se ia de pe foc, se adaugă margarina și esența și se lasă la răcit.

Spuma de ness

  • Se bat albușurile spumă, se adaugă doar 4 linguri de zahăr (din cele 7) în ploaie și se bat în continuare până se topește. Se adaugă cele 3 pliculețe de ness (nedizolvat) și se amestecă bine (trebuie să fie spumă).
  • Separat, într-o crăticioară se ard 3 linguri de zahăr până prinde o culoare frumoasă, ca mierea. Atenție că dacă e lăsat prea mult devine amar. Când zahărul s-a topi, se răstoarnă peste spuma de ness. Cu o mână se toarnă zahărul ars, iar cu cealaltă se amestecă repede, pentru ca zahărul să nu se caramelizeze în spumă.

Asamblare

  • Se pune primul blat, peste care se întinde crema de vanilie, apoi se așează al doilea blat peste care se întinde spuma de ness. Se ornează cu ciocolată rasă și se lasă câteva ore, de preferat peste noapte.