Go Back

Cornuri cu fineti

Prep Time2 hrs
Total Time2 hrs 5 mins
Servings: 16

Ingredients

  • fineti
  • 500 g făină
  • 200– 225 ml lapte
  • 100 ml ulei floarea soarelui
  • 10 g drojdie proaspătă
  • 1 albuș
  • 1 gălbenuș + 2 linguri lapte pentru uns
  • 4 linguri zahăr fin
  • sare
  • 80 g unt

Instructions

  • Înainte de toate trebuie să topim untul, ca să aibă destul timp să se răcească pentru când îl vom folosi.
  • Într-un vas încăpător cernem făina, adăugăm drojdia și amestecăm. Facem o adâncitură în mijlocul făinii și turnăm laptele călduț (atenție să nu frigă), uleiul, albușul de ou, zahărul și un praf de sare, după care începem să frământăm până aluatul devine elastic.
  • Când e gata, ungem aluatul cu foarte puțin ulei și lăsăm timp de jumătate de oră la dospit. Când cele 30 de minute au trecut, luăm aluatul și îl împărțim în opt bile egale. Fiecare bilă o întidem (pe un blat de lucru uns cu puțin ulei) într-o foaie de cca 5 mm grosime.
  • După ce am întins toate cele opt bile, luăm prima foaie de aluat și o ungem cu untul care între timp s-a răcit. Peste ea punem a doua foaie, pe care o ungem bine cu unt. Peste ea vine o a treia foaie, unsă cu unt și tot așa până terminăm foile. Ultima foaie nu va mai fi unsă.
  • O să avem în față un turn de foi de aluat, pe care îl aplatizăm ușor cu mâna, după care îl întindem într-o foaie (rotundă) de cca 1 cm grosime. Eu nu m-am prea descurcat să întind într-o singură foaie, ci am împărțit în 2 foi pe care le-am manevrat mai ușor.
  • Împărțim foaia în 16 triunghiuri egale (în cazul meu 2 foi a câte 8 triunghiuri fiecare). Cu o linguriță punem fineti în partea superioară a triunghiului și rulăm spre vârf.
  • Așezăm cornurile pe o tavă cu hartie de copt și lăsăm la dospit încă jumătate de oră, după care le ungem cu gălbenușul amestecat cu laptele și le băgăm la cuptor până când se rumenesc ușor (cca 25 de minute)
  • Se pot pudra cu zahăr pudră sau lăsa așa, după preferințe. Dar e musai să le mâncați calde 🙂