Frecăm albușurile cu zahărul până obținem o spumă ce nu alunecă din castron. Adăugăm gălbenușurile frecate cu ulei și apă, esența, apoi făina (cernută) amestecată cu praful de copt și nuca de cocos.
Amestecăm cu o spatulă/ lingură ușor, de jos în sus, pentru a nu pierde pufoșenia din compoziție. Turnăm într-o formă rotundă, tapetată și băgăm în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ jumătate de oră.
Cât se coace blatul, facem un sirop din 150 gr de zahăr și 500 ml apă. Punem zaharul într-o crăticioară până se topește (- grijă mare să nu se ardă). Când a căpătat o culoare frumoasă turnăm apa și lăsăm pe foc până se topește zahărul. Când e gata dăm deoparte și adăugăm o fiolă de esență de migdale.
Crema
Pentru început topim ciocolata albă cu cele 2 linguri de lapte pe baie de aburi sau la microunde. Atenție însă dacă alegem varianta a doua să nu o ardem. 1 minut este suficient în cuptorul cu microunde (și chiar mai puțin, așa că aveți grijă)
Omogenizăm și amestecăm ciocolata topită cu mascarpone. Separat, batem frișca până se întărește, apoi o încorpărăm în compoziția de ciocolată și mascarpone. Adăugăm cocosul, amestecăm și dăm la rece.
Asamblare
Blatul îl tăiem în 3 părți egale.
Însiropăm primul blat, punem cremă, punem al 2-lea blat și tot așa. Avem grijă să păstrăm puțină cremă pentru îmbrăcat tortul.
Decorăm cu nucă de cocos și bomboane raffaello cumpărate sau făcute în casă. Eu tare mi-aș fi dorit să le fac în casă, pentru că am mai încercat și tare bune mi-au ieșit, dar nu am avut nici timpul necesar și nici dispoziția.