Go Back

Prăjitură bețivană/ Prăjitură bețivă

tavă 23x37
Prep Time1 minute
Total Time1 minute
Servings: 35 bucăți

Ingredients

Blat

  • 7 ouă
  • 150 gr zahăr pudră
  • 7 linguri vin roșu
  • 5 linguri cacao
  • 100 gr făină
  • 1 plic praf de copt

Crema

  • 2 ouă
  • 180 gr zahăr
  • 3 linguri cu vârf amidon
  • 350 ml lapte
  • esență vanilie
  • 200 gr unt

Bezea

  • 3 albușuri
  • 150 gr zahăr pudră

Instructions

Blat

  • Separăm gălbenușurile de albușuri. Albușurile le batem spumă cu un praf de sare. Gălbenușurile se freacă cu zahărul pudră, apoi se pune vinul și se omogenizează. Turnăm compoziția de gălbenușuri peste spuma de albușuri și amestecăm.
  • Separat amestecăm făina cu praful de copt și cu praful de cacao și o încorporăm, amestecând cu o lingură ușor, să nu scoatem aerul. Turnăm într-o tavă tapetată și coacem în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.

Crema

  • Într-o crăticioară (urmează a fi pusă pe foc) se bat ouăle cu zahărul, se adaugă amidonul, laptele și se pune pe flacără. Se amestecă aproape continuu, iar când s-a îngroșat se trage de pe foc și se lasă la răcit. Separat se bate untul spumă. Când crema s-a răcit se pune puțin câte puțin peste untul bătut și se amestecă bine.

Bezea

  • Se bat albușurile cu zahărul cât să se omogenizeze, apoi se transferă vasul pe baie de aburi. (Adică deasupra unui vad în care fierbe apă). Atenție însă, fundul vasului nu trebuie să atingă apa. Se bat pe baie de aburi până se formează o bezea lucioasă, care nu cade de pe tel.
  • Așezăm blatul pe un fund sau într-o tavă, punem crema și o nivelăm iar deasupra punem bezeaua. Putem rade ciocolată sau lăsa așa. Eu am preferat-o simplă, mi-a plăcut mult cum se vede albul pufos al bezelei.