Go Back

Tort cu cremă de mascarpone și biscuiți oreo

Prep Time3 hrs
Total Time3 hrs

Ingredients

Blat

  • 9 ouă (490 gr fără coajă)
  • 230 gr zahăr
  • 180 gr făină
  • 20 gr cacao
  • esență rom
  • jumătate pliculeț praf de copt

Crema

  • 500 gr mascarpone
  • 500 ml smântână pentru frișcă
  • 1 ciocolată cu lapte
  • 2 cutii oreo (350 gr oreo)
  • 2 linguri lapte
  • 130 gr zahăr pudră

Sirop

  • 150 gr zahăr
  • 500 ml apă
  • esență rom

Instructions

Blat

  • Separăm ouăle. Albușurile le batem spumă cu un praf de sare și cu zahărul până obținem o bezea tare și lucioasă.
  • Când am obținut bezeaua adăugăm gălbenușurile și amestecăm bine. Punem făina, praful de copt și praful de cacao și încorporăm totul cu o lingură, cu mișcări lente, să nu pierdem aerul format.
  • Adăugăm esența și turnăm compoziția într-o formă rotundă, tapetată. Eu am folosit o formă cu diametrul 26 cm, pe care am tapetat-o doar pe fund. Coacem în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 40 de minute sau până trece testul cu scobitoarea, la foc mediu,
  • Când este gata, scoatem și lăsăm să se răcească complet, apoi tăiem în 3.
    blat de tort

Sirop

  • Pentru sirop caramelizăm zahărul - atenție să nu devină prea maroniu pentru că e amar. După ce a prins o culoare frumoasă, aurie, punem apa. Cu grijă că începe să sară destul de rău. Lăsăm pe foc până se topește tot zahărul. Apoi adăugăm esența și lăsăm să se răcească.

Crema

  • Într-un castron încăpător punem mascarponele, frișca (lichidă) și zahărul pudră și începem să mixăm până vom obține o cremă tare. Procedeul este simplu, am citit alte variante care propun ca frișca să fie bătută separat, apoi amestecată cu brânza mascarpone, dar ca și la tortul cu cremă mascarpone și cafea, eu le-am amestecat și bătut pe toate odată.
  • După aproape 10 minute va arăta așa ...
  • Separat zdrobim biscuiții Oreo cu un sucitor (îi băgăm într-o pungă peste care ne vom plimba cu sucitorul) sau îi măcinăm la robot. Înainte de operațiunea aceasta, mi-am oprit 2 biscuiți pe care i-am tăiat în jumătate - pentru decor.
  • Și din biscuiții măcinați am pus de-o parte pentru decor (cam o ceșcuță). Restul am adăugat la cremă făcută anterior.
  • Am topit o jumătate de ciocolată (în ingrediente scrie o ciocolată, eu nu am vrut să o pun pe toată ca să nu iasă crema închisă la culoare) cu 2-3 linguri de lapte la microunde. Atenție să nu o ardeți, nu trebuie lăsată decât câteva secunde. Am pus-o și pe ea în cremă, amestecând bine cu o lingură.

Asamblare și decor

  • Însiropăm blatul și punem cremă. Încercăm să punem cât de cât egal, să nu ne iasă un strat mai mare, altul mai mic. Eu zic că mie mi-a reușit destul de bine. Îmbrăcăm tortul cu cremă.
  • Decorul e la liber, fiecare după cum are imaginația. Eu am folosit zdrobitura de biscuiți pe care am oprit-o și am îmbrăcat partea de jos a tortului. Am făcut un sos de ciocolată (jumătate de ciocolată topită cu 20 ml frișcă lichidă și cu 10 gr de unt) pe care l-am lăsat să curgă pe margini.
  • Am avut grijă să opresc destulă cremă pentru a face 12 "moațe" și am mai pus niște "pământ" cum îmi place mie să spun printre moațe.
  • Am lăsat la rece peste noapte. Ideal ar fi ca înainte să se consume să fie lăsat măcar 10 minute la temperatura camerei

Notes

Tort cu cremă de mascarpone și biscuiți oreo