Go Back

Prăjitură ou ochi

Prep Time1 hour 30 minutes
Total Time2 hours 30 minutes
Servings: 15 porții

Ingredients

Blat:

  • • 7 ouă
  • • 7 linguri zahăr
  • • 7 linguri ulei
  • • 6 linguri făină + 2 linguri cacao
  • • 5 gr praf de copt

Crema:

  • 250 gr mascarpone
  • 250 gr frișcă eu a avut frișcă îndulcită
  • 1 lingură cu vârf de zahăr pudră sau 2 în funcție de cât de dulce vă place. Eu nu am mai pus zahăr deloc, pentru că așa cum am menționat anterior, frișca a fost îndulcită
  • esență vanilie
  • 7 caise coapte dar tari
  • Compot caise

Sirop

  • 100 gr zahăr
  • 250 ml apă

Instructions

  • Blatul l-am pregătit ca aici, ținând însă cont că l-am făcut cu cacao, deci am înlocuit din făină cu cacao. Nu are rost să mai scriu rețeta încă o data, puteți face ca mine sau puteți folosi orice alt blat care vă place și vi se pare potrivit.
  • Într-o crăticioară am pus apă la fiert și când a început să clocotească am băgat caisele și le-am lăsat aproape un minut, apoi le-am scos și le-am trecut prin apă rece și le-am “despielițat”. Adică le-am decojit. Dacă nu se ia coaja aceea, pielea, mai băgați-le puțin în apa fiartă.
  • Le-am tăiat apoi pe jumătate și am scos sâmburii.
  • Separat am caramelizat zahărul apoi am turnat apa peste el (atenție că sare) și am lăsat până s-a dizolvat și a început să fiarbă. Am dat focul mic și am adăugat jumătățile de caise, lăsându-le în acel sirop 3-4 minute sau până au devenit moi. Atenție însă că dacă le lăsăm prea mult se “fleșcăie” și nu vrem asta.
    prăjitură cu caise si mascarpone
  • Când au fost destul de moi le-am scos și lăsat să se scurgă pe niște prosoape de bucătărie.
    prăjitură cu caise și mascarpone
  • Între timp ne ocupăm de cremă. Într-un bol punem mascarponele, smântâna pentru frișcă și zahărul pudră (dacă folosim) și mixăm până ce obținem o cremă fermă și super fină. Nu are trebui să dureze mult.
  • Tăiem blatul și însiropăm fiecare pătrat cu 2-3 linguri de compot de caise. Dacă nu avem compot îl putem însiropa cu siropul în care au stat jumătățile de caise.
  • Punem apoi crema cu un poș, așa încât să imite albușul de ou, iar deasupra punem câte o caisă, apoi ungem cu puțin sirop (cel pe care l-am pregătit anterior) pentru a-i da un aspect lucios. Lăsăm la frigider câteva ore înainte de servire. Sunt foarte delicioase reci, scoase de la frigider, nu calde.
    prăjitură ou ochi

Notes