Go Back

Tort cu cremă de whisky

un tort cu diametrul 26 cm
Prep Time2 hours
Total Time2 hours
Servings: 12

Ingredients

Blat

  • 10 ouă
  • 12 linguri zahăr
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri apă
  • 7 linguri făină
  • 3 linguri cacao
  • 1 plic praf de copt

Cremă

  • 100 grame ciocolată albă
  • 500 ml smântână pentru frișcă
  • 500 grame mascarpone
  • 5 linguri zahăr pudră
  • 6-7 linguri cremă whisky

Sirop

  • 100 grame zahăr
  • 250 ml apă
  • 2 pliculețe cappuccino

Instructions

Blat

  • Pentru blat, procedeul e simplu și clasic, de aceea nu voi insista pe detalii. Separăm așadar albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem spumă cu zahărul, apoi le amestecăm cu gălbenușurile (pe care le frecăm cu uleiul și apa înainte). Adăugăm apoi praful de copt, praful de cacao și făina și omogenizăm bine.
  • Turnăm compoziția într-o tavă tapetată. formă rotundă și dăm la cuptor până trece testul scobitorii, sau aproximativ 25 de minute. Scoatem apoi blatul și-l lăsăm să se răcească bine înainte de a-l tăia în 3.

Cremă

  • Pentru cremă, punem la topit pe foc 100 grame ciocolată albă în 500 ml frișcă lichidă, fără ca frișca să fiarbă. Apoi dăm la frigider, iar când e super rece (cel mai bine e să ne apucăm de ea înainte să facem blatul, astfel are timp să se răcească bine) începem să batem până devine fermă.
  • Amestecăm 500 grame mascarpone cu 5 linguri zahăr pudră și frecăm bine. Peste această compoziție punem frișca bătută mai devreme și omogenizăm bine. Tot acum, adăugăm crema de whisky.
  • Separat pregătim siropul. Caramelizăm zahărul, apoi turnăm apa (atenție că sare și arde). Lăsăm pe foc până se topește zahărul, apoi punem cele două pliculețe și lăsăm la răcit.

Asamblare

  • Cu toate componentele răcite ne apucăm de treabă. Blatul îl vom împărți în 3. Însiropăm, cremuim, însiropăm și tot așa. Pe deasupra eu am pus un strat fin de cremă, apoi am ras ciocolată, dar voi puteți pune orice altceva.

Notes

tort cu cremă de whisky