Go Back

Prăjitură Carpați sau Cabana

Prep Time3 hours
Total Time3 hours
Servings: 24

Ingredients

Pentru foi:

  • 4 ouă
  • 300 ml ulei
  • 300 ml lapte
  • 300 gr zahăr
  • 1 linguriță bicarbonat
  • aproximativ 1 kg făină

Pentru cremă:

  • 400 gr zahăr
  • 10 linguri amidon
  • 1, 5 litri lapte
  • 250 gr unt

Pentru glazură

  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 200 ml lapte
  • 2 linguri ulei
  • nucă de cocos

Instructions

Foi

  • Amestecăm ouăle cu zahărul folosind un mixer sau un tel. Le batem bine bine până vom obține o compoziție cremoasă. Apoi adăugăm puțin câte puțin uleiul, mixând continuu.
  • Adăugăm laptele, făina și bicarbonatul. În funcție de făina folosită și de restul ingredientelor e posibil să ceară mai multă sau mai puțină făină, așa că pentru început adăugați doar 800-900 de grame.
  • Obținem un aluat ferm, nelipicios, pe care îl împărțim în 7 bile egale. Fiecare bilă o vom întinde uniform pe fundul unei tăvi. Coacem timp de 10-15 minute. Repetăm procedura până terminăm de copt toate cele 7 foi.

Cremă

  • Pentru cremă, caramelizăm zahărul cu atenție să nu îl ardem. Trebuie să prindă o culoare frumoasă, ușor aurie. După ce s-a caramelizat, adăugăm amidonul și omogenizăm.
  • Turnăm apoi laptele și lăsăm pe foc până ce crema se îngroașă. În tot acest timp stăm lângă aragaz și amestecăm, nu plecăm la alte treburi. Când crema s-a îngroșat, luăm de pe foc și adăugăm untul, apoi dăm la rece.

Asamblare

  • Când crema este călduță, umplem foile. Adică o foaie, un strat de cremă, o foaie și tot așa. Ultima foiaie nu o ungem cu cremă pe deasupra. Avem grijă să ne păstrăm cremă pentru final, cam o cană. Peste crema pe care o păstrăm vom pune folie de ceolofan, ca să nu formeze pojghiță.
  • După ce umplem foile, vom pune o greutate peste ele - un fund care să acopere toată suprafața foilor, iar peste fund ceva greu. Lăsăm câteva ore bune în acest fel - de preferat peste noapte.
  • A doua zi începem asamblarea. Înainte de toate tăiem marginile inestetice. Tăiem apoi prăjitura pe jumătate, pe lungime. Vom obține așadar două prăjituri lungi, dar înguste. Luăm prima jumătate, o punem pe un fund separat și cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit vom tăia pe diagonală. Ca să putem face asta, prăjitura trebuie să fie chiar pe marginea fundului, iar fundul chiar pe marginea mesei, ca să putem avea mână liberă în tăiere. Adică așa, ca în poză.
  • Ridicăm cele două jumătăți formate, le ungem cu cremă și le lipim.
  • Formăm astfel prăjitura Cabana sau Carpați, cum i se mai spune. Procedăm la fel și cu cealaltă jumătate de prăjitură.
  • Preparăm apoi glazura. Topim ciocolata cu laptele și uleiul la bain-marie. Glazura o turnăm peste prăjitura noastră, apoi presărăm nucă de cocos.
  • Feliem în bucăți de 2 cm și savurăm cu plăcere!