Go Back

Cornulețe de post cu aluat dospit

Prep Time1 hour
Total Time1 hour 30 minutes
Servings: 2 tăvi

Ingredients

Aluat

  • 1 pliculeț drojdie uscată (7 grame)
  • 3 linguri zahăr
  • 250 ml. apă minerală
  • 125 ml. ulei
  • 600 gr. făină
  • sare
  • esență de vanilie
  • coajă rasă de lămâie
  • zahăr vanilat

Umplutură

  • rahat
  • magiun/gem
  • 2 lingurițe mac

Instructions

  • Activăm drojdia. O punem într-o ceașcă împreună cu 1 lingură de zahăr (din cele 3) și cu două linguri de apă minerală, amestecăm și o lăsăm 10 minute.
  • Între timp într-un ibric punem uleiul, restul de apă, restul de zahăr și mirodeniile și încălzim. Nu trebuie să fiarbă, nu să frigă, ci doar să se încălzească.
  • Într-un castron încăpător cernem făina, apoi turnăm drojdia și lichidul din ibric și începem să omogenizăm.
    cornulețe de post
  • Nu frământăm prea multă vreme, ci doar cât să omogenizăm bine totul.
  • Acoperim cu un prosop curat și lăsăm la căldură timp de 30-45 de minute.
  • Cât dospește aluatul tăiem rahatul bucăți și pregătim gemul. Al meu a fost un gem de prune tare lichid și cum nu aveam nucă prin casă am sfărâmat biscuiți și am adăugat ca să se închege puțin compoziția. Am adăugat și mac - mi se pare genială combinația de magiun de prune cu mac - combinație ce am mai folosit-o și în rețeta de coșulețe cu nucă și magiun
  • Aluatul a crescut frumos, și-a dublat volumul. Îl întindem apoi în așa fel încât să putem tăia triunghiuri. Eu l-am întins într-un pătrat, dar se poate întinde și rotund.
  • În fiecare triunghi punem umplutură și rulăm de la baza mare spre vârf.
  • Punem într-o tavă cornulețe, apoi le băgăm în cuptorul preîncălzit până când prind o culoare frumoasă pe fund. (în jur de 10-15 minute). Pentru că nu sunt unse cu nimic și nici nu au ouă în compoziție ele vor fi mai albicioase la suprafața, dar nu are importanță, pentru că nu rămân așa. Cât sunt încă fierbinți le tăvălim în zahăr pudră, așteptăm să se răcească și le devorăm!
  • Sunt tare bune și a doua zi!