Go Back

Orange curd sau cremă de portocale

Prep Time40 minutes
Total Time40 minutes
Servings: 1 borcan

Ingredients

  • 225-250 ml suc de portocală – proaspăt stors (de la 2 portocale mari)
  • 2 ouă întregi
  • 2 gălbenușuri
  • 100 grame zahăr
  • 75 grame de unt tăiat cubulețe
  • opțional coajă rasă de la o portocală

Instructions

  • Încălzim sucul de portocale împreună cu zahărul (și coaja rasă) până se topește zahărul. Nu fierbem, ținem la foc mic doar cât e nevoie. Separat punem ouăle într-o crăticioară. Turnăm în fir subțire sucul în timp ce amestecăm continuu cu telul. Apoi transferăm crăticioara pe foc mic. Dacă știți că aveți probleme cu cremele fierte direct pe foc, atunci puneți crăticioara la bain marie. Cu alte cuvinte, o așezați deasupra unui vas în care fierbe apă. Atenție însă ca apa să nu atingă fundul crăticioarei.
    orange curd
  • Este de menționat că zahărul se poate pune în cantitate mai mare dacă știți că vă place mai dulce – mie 100 de grame mi s-au părut suficiente. De asemenea pentru coaja rasă recomand să spălați portocala bine bine înainte sau să folosiți din cele bio – care au coaja pentru consum. Sucul de portocală să fie proaspăt stors, direct de la portocale – nu folosiți sucuri din comerț, nu garantează reușita.
  • Așadar după ce așezăm crăticioara pe foc/ la bain marie începem să amestecăm cu telul până omogenizăm tot. Continuăm să batem compoziția cu telul pară până se îngroașă. Atenție ca focul să fie mic, să nu se lipească. Și musai stați lângă și bateți continuu, nu lăsați pe foc și plecați. După vreo 15 minute dă semne de îngroșare, pe lingură rămâne o peliculă fină de cremă. La mine a durat totul cam 25-30 de minute.
    orange curd
  • Când s-a îngroșat, tragem de-o parte și punem untul tăiat cubulețe. Amestecăm bine și punem în borcan, acoperindu-l cu capacul. Astfel ținut poate sta în frigider chiar o săptămână.
    orange curd
  • Ce culoare frumoasă are, nu-i așa?