Pregătim mai întâi aluatul. Punem laptele împreună cu zahărul pe foc mic, atât cât să se încălzească și să se topească zahărul. Dizolvăm drojdia într-o lingură- două de lapte încălzit. Punem făina într-un vas încăpător, iar în mijlocul ei facem o adâncitură și turnăm drojdia. Acoperim cu puțină făină și lăsăm 10 minute.
Adăugăm apoi ouăle, sarea și restul de lapte omogenizând. Începem să frământăm turnând în fir subțire uleiul. Dacă mai este nevoie de făină, mai adăugăm 2-3 linguri.
Frământăm bine până obținem un aluat nelipicios, apoi acoperim și-l lăsăm la loc cald timp de o oră – oră și jumătate.
Între timp pregătim cele 2 creme. Procedeul este simplu.
Pentru crema de vanilie, batem bine cele două gălbenușuri cu zahărul, apoi adăugăm amidonul și laptele și punem compoziția pe foc până ce se îngroașă. Amestecăm tot timpul, astfel riscăm să se lipească. Când gata, dăm de-o parte și adăugăm esența.
Lăsăm la rece.
Pentru crema de cacao, procedem la fel ca la crema de vanilie, doar că adăugăm și praful de cacao. Iar în loc de esența de vanilie, vom pune esența de rom.
Eu am dat aceste două creme afară, punându-le în castronele curate, înfoliate. Le-am scos pe geam, afară afară, nu pe balcon sau în altă parte. Cred că erau în jur de -5 grade, așa că s-au răcit repejor.
Recomand să țineți cremele la rece până în ultimul moment. Eu am băgat crema de cacao mai devreme în bucătărie, unde era destul de cald, așa că m-a cam chinuit ceva la tăiere.
Când aluatul și-a dublat volumul, atunci îl luăm și îl împărțim în 2. Întindem fiecare bilă de aluat pe un blat uns cu ulei sau tapetat cu făină. Întindem o foaie mare, subțirică.
Ungem cu cremă.
Rulăm aluatul, obținând o ruladă mare. Apoi tăiem bucăți de 1 deget- 1 deget jumătate grosime din ruladă, cu ajutorul unei banale ațe. Dacă vom tăia cu cuțitul se vor aplatiza.
Luăm fiecare bucațică, o punem în tava tapetată deja cu hârtie, o aplatizăm ușor cu mâna. La fel procedăm și cu cealaltă bilă de aluat.
Le mai lăsăm 15 minute să crească apoi le ungem cu oul bătut. Dăm la cuptor, la foc mediu până când se rumenesc (aproximativ 30 de minute)
Când sunt gata, le scoatem și rapid punem pe foc laptele cu zahărul . Lăsăm să se topească zahărul, nu fierbem. Apoi cu o pensulă ungem melcișorii noștri pe care abia i-am scos din cuptor.
Lăsăm să se răcească complet, apoi pudrăm cu zahăr pudră (opțional)