Go Back

Prăjitură Kranț

tavă 25x35
Prep Time2 hours

Ingredients

Ingrediente pentru un singur blat (avem nevoie de 3):

  • 3 albușuri
  • 90 grame nucă măcinată
  • 25 grame făină
  • 75 grame zahăr
  • un praf de sare
  • esență vanilie

Ingrediente pentru cremă:

  • 6 gălbenușuri
  • 130 grame zahăr
  • 30 grame amidon
  • 500 ml lapte
  • esență
  • 200 grame unt

Ingrediente kranț:

  • 200 grame zahăr
  • 150 grame nucă

Instructions

  • Vom avea nevoie de trei blaturi, iar ingredientele de mai sus așa cum am scris sunt doar pentru un blat. Batem albușurile spumă cu praful de sare, apoi adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până obținem o bezea fermă și lucioasă. Adăugăm esența, nuca măcinată și făina și omogenizăm cu o lingură. Facem mișcări de jos în sus, ușoare, pentru a nu pierde aerul.
  • Turnăm compoziția în tavă și nivelăm. Coacem în cuptorul preîncălzit la foc mediu timp de aproximativ 10 minute sau până capătă o culoare ușor maronie.
  • Procedăm la fel și pentru celelalte două blaturi.
  • Frecăm gălbenușurile cu zahărul, adăugăm amidonul și laptele având grijă să nu formăm cocoloașe. Apoi punem pe foc și amestecăm continuu cu un tel să nu se lipească. Când se va îngroșa dăm deoparte, punem esența de vanilie și untul și omogenizăm. Lăsăm să se răcească, punând deasupra o folie pe care o lipim de cremă, să nu facă pojghiță.
  • Punem zahărul într-un vas pe foc mic și-l caramelizăm. Nu îl ardem, atenție, trebuie să prindă o culoare frumoasă, dar aveți grijă să nu-l ardeți. Apoi adăugăm nuca și amestecăm atât cât să se învelească în caramel. Stingem focul și răsturnăm nuca caramelizată pe o foaie de copt. Lăsăm să se răcească apoi ori o tocăm, ori o mărunțim cu un robot de bucătărie. Eu am preferat s-o toc cu un cuțit pentru că am lăsat-o mai măricică.
  • Din tot caramelul rezultat, am păstrat așa la ochi o cantitate pentru presărat deasupra, restul l-am amestecat în cremă.
  • Asamblarea este simplă. Blat, un strat de cremă, blat, alt strat de cremă, blat – strat final de cremă și decor din nucă caramelizată.