Go Back
Print Recipe
5 from 1 vote

Prep Time1 hour 30 minutes
Cook Time40 minutes

Ingredients

Blat

  • 9 ouă 490 gr fără coajă
  • 230 gr zahăr
  • 180 gr făină
  • 20 gr cacao
  • esență rom
  • jumătate pliculeț praf de copt

Cremă

  • 250 ml lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 150 grame zahăr
  • 2 linguri amidon
  • esență de vanilie
  • 200 grame smântână pentru frișcă
  • 250 grame mascarpone
  • 100 grame ciocolată
  • un praf de sare

Sirop

  • 150 gr zahăr
  • 500 ml apă
  • esență rom

Instructions

  • Separăm ouăle. Albușurile le batem spumă cu un praf de sare și cu zahărul până obținem o bezea tare și lucioasă.Când am obținut bezeaua adăugăm gălbenușurile și amestecăm bine. Punem făina, praful de copt și praful de cacao și încorporăm totul cu o lingură, cu mișcări lente, să nu pierdem aerul format. Adăugăm esența și turnăm compoziția într-o formă rotundă, tapetată.

  • Eu am folosit o formă cu diametrul 26 cm, pe care am tapetat-o doar pe fund. Coacem în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 40 de minute sau până trece testul cu scobitoarea, la foc mediu,Când este gata, scoatem și lăsăm să se răcească complet, apoi tăiem în 3.
  • Blatul îl putem face în aceeași zi sau dacă ne e mai comod putem pregăti cu o zi înainte. Însă nu-I nimic complicat, merge făcut totul într-o singură zi.
  • Pentru cremă, mai întâi pregătim o cremă paticcera. Frecăm gălbenușurile cu zahărul, adăugăm amidonul și laptele și punem pe foc amestecând continuu până crem se îngroașă. Când e gata adăugăm esența și lăsăm să se răcească.
  • Cât se răcește crema de vanilie, batem frișca (care a stat la rece câteva ore, da?) și separat mixăm și brânza mascarpone. Nu mult, maxim 30 de secunde.
  • Amestecăm crema de vanilie cu mascarponele, omogenizăm bine (nu cu mixerul). Apoi luăm frișca lingură cu lingură și-o adăugăm combinației de vanilie+mascarpone. Amestecăm și dăm la rece.
  • Luăm ciocolata și-o topim, apoi o turnăm în strat subțire pe hârtie de copt și-o lăsăm să se solidifice. Când s-a întârit, o tăiem bucățele, trecând cu o rolă peste.
  • Punem aceste bucățele de ciocolată în crema rece. La mine aici nu știu ce s-a întâmplat, că mi s-a cam topit ciocolata și mi s-a colorat crema. N-a fost bai, a fost un deliciu acest tort.
  • Pregătim și siropul. Caramelizăm zahărul, apoi adăugăm apa și lăsăm să se topească caramelul. Când e gata luăm de pe foc și adăugăm romul. Lăsăm să se răcească.
  • Blatul îl tăiem în 3. Fiecare parte va fi însiropată. Punem câte un strat de cremă generos, avem grijă să oprim și pentru îmbrăcat tortul pe dinafară. Decorul .. după preferințe.
  • Eu am folosit fructe congelate.
  • Pe margini am pus bucățele de ciocolată (din cea topită și întărită am păstrat câteva)
  • Chiar dacă ciocolata s-a topit și crema a prins o culoare ușor ciocolatoasă, tortul a fost senzațional de bun.
  • Ca orice tort bineînțeles, trebuie savurat cu mare mare poftă!