Go Back

Batoane cu mac și miere

Prep Time30 minutes
Cook Time25 minutes
Servings: 7 batoane

Ingredients

Aluat:

  • 500 grame făină
  • 7 grame drojdie uscată sau 25 grame drojdie proaspătă
  • 50 grame zahăr
  • 80 ml ulei
  • 250 ml lapte
  • un praf de sare

Pentru uns:

  • 100 ml apă
  • 1 lingură făină
  • mac
  • miere

Instructions

  • Într-un bol cernem făina și facem o adâncitură la mijloc. Laptele îl punem la încălzit împreună cu zahărul. Doar îl încălzim ușor, nu-l fierbem sau înfierbântăm. Amestecăm bine să se topească zahărul. Desfacem drojdia în câteva linguri de lapte încălzit și omogenizăm până ce obținem o pastă fină. Punem drojdia peste făină și lăsăm 10 minute să se odihnească.
  • După 10 minute adăugăm restul de lapte, sarea și începem să frământăm. Pe parcurs ce frământăm adăugăm uleiul. Frământăm bine până ce obținem un aluat nelipicios.
  • Lăsăm aluatul 30 de minute la loc cald, acoperindu-l cu un prosop curat. Aluatul va crește considerabil. După acest timp presărăm blatul de lucru cu făină sau cu ulei și împărțim în 7 bile egale. Fiecare bilă o întindem într-o foaie subțire. Avem grijă să fie destul de lungă, așa încât să intre în tava în care vom coace batoanele cu mac.
  • După ce am întins-o, începem să rulăm. Procedăm la fel și cu celelalte bile. Pe parcurs ce formăm ruladele, le așezăm în tavă, lăsând spațiu între ele, pentru că vor crește la copt.
  • Mai lăsăm batoanele să crească 20 de minute în tavă, apoi ungem cu amestecul de apă și făină și presărăm mac din belșug.
  • Coacem la foc mediu 20-25 de minute sau până se rumenesc ușor. Imediat cum sunt scoase din cuptor le ungem cu miere.
    batoane cu mac