Go Back

Prep Time30 minutes
Cook Time30 minutes

Ingredients

Crustă

  • 300 grame făină
  • 150 grame unt
  • 80 grame zahăr pudră
  • 1 praf sare
  • 2 gălbenușuri
  • 3-4 linguri de apă rece
  • esență de vanilie

Cremă de vanilie

  • 600 ml lapte
  • 100 grame zahăr
  • 6 gălbenușuri
  • esență vanilie
  • 40 grame făină
  • 40 grame amidon de porumb

Decor

  • zmeură

Instructions

  • Amestecăm praful de sare, untul, zahărul pudră și făina și mixăm 1-2 minute. Adăugăm treptat gălbenușurile, amestecând după fiecare, apoi adăugăm apa și esența. Dacă mai este nevoie mai adăugăm o lingură (de apă) în plus. Punem aluatul într-o folie de plastic și băgăm la rece jumătate de oră.
  • După ce timpul a expirat, întindem foaia pentru tartă (1/2cm grosimși o punem în formă. Ca să nu se umfle, am tapetat (aluatucu hârtie de copt și am pus peste ea orez. Băgăm la cuptor până se rumenește ușor (aprox. jumătate de oră).
  • Într-o crăticioară amestecăm gălbenușurile, făina și amidonul. Adăugăm puțin lapte, esența și zahărul și amestecăm bine până nu mai avem cocoloașe. Turnăm și restul laptelui, apoi punem pe foc pentru 10-12 minute, timp în care amestecăm și suntem atenți să nu se lipească. La final trebuie să avem o cremă frumoasă, care se dezlipește singură de pe fundul crăticioarei. Lăsăm să se răcească bine.
  • Umplem crusta pentru tartă cu cremă și ornăm cu zmeură (sau alte fructe). Ideal ar fi fost să stea la frigider peste noapte, dar eu am tăiat-o după vreo 3 ore de la preparare pentru că nu am mai avut răbdare :D.
    tartă cu vanilie și zmeură