Go Back

Prăjitură Tosca / Prăjitură cu mac

Prep Time2 hours
Cook Time45 minutes
Total Time7 hours 45 minutes

Ingredients

Blat

  • 8 albușuri
  • 200 gr zahăr
  • 100 gr semințe mac
  • 80 gr făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • un praf sare

Crema vanilie

  • 600 ml lapte
  • 8 gălbenușuri
  • 200 gr zahăr
  • 60 gr amidon
  • 200 gr unt
  • un praf de sare
  • esență vanilie

În plus

  • biscuiți (aproximativ 20)
  • cafea tare
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 100 ml smântână dulce pentru frișcă
  • 50 gr unt

Instructions

Blat

  • Batem albușurile cu un praf de sare până devin consistente, moment în care începem să adăugăm zahărul puțin câte puțin. Când compoziția devine lucioasă și nu alunecă de pe lingură punem macul și amestecăm. De preferat ar fi să nu folosim mixerul ca să nu se piardă pufoșenia.
  • Adăugăm și făina cernută împreună cu praful de copt și încorporăm bine. Turnăm compoziția într-o tavă (a mea avea 24×36) și dăm la cuptor pentru ~30 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.

Crema de vanilie

  • Într-o crăticioară (urmează a fi pusă pe foc) amestecăm bine zahărul cu gălbenușurile și cu un praf de sare, până devine cremos.
  • Adăugăm amidonul, laptele și punem crăticioara pe foc. Atenție că se lipește, deci nu plecați de lângă foc. Amestecăm continuu și după ce dă 2-3 clocote dăm la o parte. Adăugăm untul și esența de vanilie și amestecăm până se încorporează. Lăsăm la rece sau punem crăticioara cu fundul în apă rece ca să grăbim procesul de răcire.

Asamblare

  • Când este blatul gata îl scoatem și îl lăsăm să se răcească. Dacă s-a lipit de hârtia de copt îl desprindem ușor (altfel ne vom chinui când vom tăia prăjitura gata asamblată), însă îl lăsăm tot în tava în care s-a copt.
  • Punem peste blat crema (răcită) și o întidem uniform. Urmează un strat de biscuiți (mie mi-au intrat aproximativ 20) pe care îi însiropăm în cafea.
  • Preparăm o glazură din ciocolată împreună cu untul și smântâna pentru frișcă pe care le amestecăm și le topim la microunde (sau pe baie de abur) și o turnăm peste biscuiți.
  • Lăsăm prăjitura Tosca la rece câteva ore sau cel mai bine peste noapte. Când o tăiem a doua zi folosim un cuțit încălzit.