Go Back

Faguri - rețetă veche

Prep Time2 hours
Total Time2 hours

Ingredients

Faguri

  • 6 ouă
  • 11 linguri de ulei
  • 10 linguri zahăr
  • 5 linguri lapte
  • 1 linguriță rasă de amoniu/bicarbonat stins cu oțet
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • esență de rom
  • făină – cât să iasă un aluat ca o smântână groasă cam 350-400 grame

Cremă

  • 3 ouă
  • 200 gr zahăr
  • 4-5 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • esență rom
  • 250 gr margarină/unt
  • cacao

Instructions

Faguri

  • Se amestecă zahărul cu ouăle până iese o pastă omogenă, se adaugă uleiul ca la maioneză, cele 5 linguri de lapte, amoniul sau bicarbonatul stins, esența, zahărul vanilat și făina, amestecând bine după fiecare. Când e gata se lasă să se odihnească aproximativ 30 de minute.
  • După cele 30 de minute, se ia forma de faguri și se pune pe aragaz, cu un strop de ulei, să se încălzească. Eu am o formă pentru faguri veche, dar am văzut că se pot face și la aparatul de făcut gaufre. Când e încălzită bine luăm cu o linguriță din aluat și punem 2 grămăjoare în formă, păstrând o distanță în ele. Închidem forma și după 1-2 minute (la început se fac mai greu, dar pe parcurs ce se încinge bine se fac foarte repede) întoarcem pe cealaltă parte.
    reteta faguri

Cremă

  • Cu un tel batem ouăle cu zahărul până se omogenizează, adăugăm laptele, cacaua și amestecăm. Punem și amidonul și punem la foc mic (eu folosesc o tablă, să nu pun direct pe ochi) și amestecăm să nu se lipească.
  • Când începe să se îngroașe amestecăm aproape continuu. Dacă nu se îngroașă suficient mai adăugăm 1-2 linguri amidon.
  • Când e gata luăm de pe foc, adăugăm esența și margarina și lăsăm să se răcească bine.
  • Lipim cu cremă doi câte doi făgurei și lăsăm să se înmoaie, de preferat peste noapte.