chec
Print Recipe

Chec "Explozie de culori"

Ingredientele sunt pentru un chec
Servings: 1 chec

Ingredients

  • 5 ouă
  • 10 linguri zahăr
  • 10 linguri făină
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri apă sau lapte
  • praf de copt
  • cacao
  • o mână de spanac
  • o mână de mure
  • turmeric praf
  • sare
  • esență rom/vanilie

Instructions

  • Separăm albușurile de gălbenușuri. Separarea se face cu atenție, nici un strop de gălbeneală nu trebuie să ajungă în albușuri. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă 5 linguri de zahăr și se continuă mixarea lor până vom obține o bezea lucioasă, care să nu cadă din castron, dacă-l întoarcem. Se adaugă și cele 5 linguri de făină, pe care o vom amesteca cu atenție, să nu pierdem aerul din bezea.
  • Separat, gălbenușurile se freacă cu cele 5 linguri de zahăr rămase. Adăugăm apoi apa sau laptele, uleiul și omogenizăm. Amestecăm făina (5 linguri) cu praful de copt și o adăugăm, omogenizând bine. La final adăugăm esență de vanilie.
  • Într-un vas separat amestecăm 3 linguri din compoziția albă, cu 3 linguri din compoziția galbenă și cu o linguriță de cacao. Amestecăm bine, apoi punem un strop de rom.
  • Într-un alt vas amestecăm 2-3 linguri din compoziția albă cu o linguriță piure de spanac. Am blenduit o mână de spanac și pasta obținută am dat-o printr-o sită fină.
    chec
  • În alt vas amestecăm 2-3 linguri din compoziția albă cu 2-3 linguri din cea galbenă și adăugăm jumătate de linguriță praf de turmeric. Am fost tare dezamăgită când am omogenizat, pentru că mă așteptam la o culoare portocalie, o culoare aprinsă, dar n-a fost deloc așa. Și cu toate astea, turmericul și-a făcut efectul în cuptor, obținând o culoare superbă la final.
    turmeric pulbere
  • În alt vas am amestecat 2 linguri din compoziția albă cu o lingură piure de mure. Ca și cu spanacul, am blenduit o mână de mure, iar pasta rezultată am trecut-o printr-o sită fină. De această culoare nu sunt mulțumită însă, deși îmi place cum conturează celelalte culori.
    chec
  • chec
  • chec
  • Într-o tavă tapetată (doar pe fund)am turnat câte un rând din fiecare culoare, jucându-mă cu ele. Am copt checul jumătate de oră, în cuptorul preîncălzit, la început la foc iute, apoi la foc mediu.
    chec explozie de culori

Notes

Cantitățile pentru culori sunt relative, dacă vreți mai mult verde puteți face mai mult, la fel și cu movuliul (ce nu prea a ieșit movuliu), portocaliul, etc. Trebuie doar să aveți grijă să nu puneți prea mult piure de spanac, sau turmeric, pentru că poate prinde un gust mai pronunțat. Eu m-am jucat după cum mi-a plăcut. A fost mai mult un experiement pe care cu siguranță o să-l repet, chiar dacă se face prea multă mizerie (multe vase folosite).