Separăm albușurile de gălbenușuri și le batem spumă (pe albușuri) cu un praf de sare. Când se dublează volumul începem să punem treptat cele 10 linguri de zahăr și continuăm să mixăm. Trebuie ca zahărul să se topească și să se formeze o bezea.
Într-un alt vas amestecăm gălbenușurile cu uleiul și turnăm peste bezeaua din albușuri. Încorporăm totul bine, amestecând ușurel ca să nu se strice bezeaua.
După ce am amestecat bine, adăugăm făina și cacaoa. Apoi turnăm în tavă (eu am folosit o tavă cu dimensiunea 24×36) și băgăm la cuptorul preîncălzit pentru 20-30 de minute. Când e gata lăsăm să se răcească
Crema
Untul trebuie scos dinainte, să fie la temperatura camerei ca să se poată „lucra” ușor cu el. Amestecăm ingredientele (eu le-am frecat cu o lingură din lemn) și când obținem o cremă fină dăm la frigider. (Atenție să nu fie lăsată prea mult că se întărește).
Sirop
Într-o crăticioară punem zahărul și lăsăm la foc mic până se caramelizează și prinde o culoare frumoasă, aurie. Atenție să nu se maronească (se arde) pentru că devine amar. Când s-a colorat frumos, se adaugă apa, cu grijă pentru că sare. Se lasă pe foc până se topește tot, apoi se trage de-o parte și se adaugă esența. Se lasă la răcit.
Glazura
Rupem bucățele din ciocolată, pe care le punem într-o crăticioară cu frișca și untul și topim la bain-marie (aburi).
Tot acum putem bate și frișca pentru că nu mai avem decât să asamblăm prăjitura și am terminat.
Asamblare:
Blatul (rece) se însiropează apoi se porționează după preferințe. Eu l-am tăiat în pătrate. Se toarnă glazura (o lăsăm puțin să se răcească, ca să fie mai groasă). Punem crema într-un poș și facem un cerc, apoi cu un alt poș facem un moț de frișcă.