mini tarte cu fructe și crema de vanilie
Print Recipe

Mini tarte cu fructe și cremă de vanilie

Prep Time1 min
Total Time1 min
Servings: 10

Ingredients

Ingrediente pentru crustă

  • 250 gr făină
  • 125 gr unt rece
  • 1 gălbenuș
  • un vârf linguriță de sare
  • 3 linguri apă rece
  • 30 gr zahăr pudră

Ingrediente cremă:

  • 4 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 5 linguri zahăr
  • 4 linguri amidon
  • esență vanilie
  • 40 gr unt

Decor

  • coacăze roșii și negre

Instructions

Mod preparare crustă

  • Într-un bol amestecăm făina, sarea și zahărul. Adăugăm untul tăiat cubulețe și cu ajutorul degetelor sfărâmăm cubulețele și le încorporăm în amestecul de făină. Trebuie să ne mișcăm repede, altfel căldura mâinilor va topi untul și nu vrem asta. Dacă aveți un robot de bucătărie, lăsați-l pe el să facă această treabă.
  • Eu am lucrat cu mâinile și m-am mișcat foarte repede. După aproximativ 3 minute am obținut un aluat cu textura nisipului, după cum se poate observa în poză.
    crustă pentru tartă
  • Adăugăm ouă și omogenizăm, apoi apa. Aluatul obținut se lasă la frigider (înfoliat în folie alimentară) măcar jumătate de oră. Între timp ne putem apuca de cremă.
  • După ce s-a odihnit, scoatem aluatul și-l împărțim în 10 bucăți cât se poate de egale. Luăm fiecare bucată și o întindem într-o foaie nici prea groasă, nici prea subțire, cât să putem îmbrăca formele de tartă.
    crusta pentru tarta
  • După ce îmbrăcăm toate formele, luăm o furculiță și înțepăm din loc în loc, ca să evităm umflarea acestora la cuptor. Înainte de a le băga în cuptor, eu le-am lăsat la congelator pentru 10 minute. Între timp am încins cuptorul. Dup ce le-am scos de la congelator, am pus hârtie de copt, peste care am așezat orez. Asta ca să fiu sigură că nu vor crește.
  • Se coc aproximativ 15 minute, până când se rumenesc ușor pe margini, apoi se înlătură hârtiuțele cu orez (sau cu ce puneți voi - poate fi fasole, năut, etc) și se mai lasă în cuptor 5 minute.

Mod preparare cremă

  • Pentru cremă, frecăm zahărul cu ouăle, apoi adăugăm laptele și amidonul și punem pe foc. Continuăm să amestecăm ca să nu se lipească.
  • După câteva minute se va îngroșa și va începe să se desprindă de pe pereții vasului. Tragem de pe foc, lăsăm să se răcorească și apoi adăugăm vanilia și untul tăiat cubulețe. Omogenizăm și mutăm crema într-un alt vas. Lăsăm la răcit.
  • Cu crema răcită și crustele frumos rumenite - reci și ele vom începe să obținem produsul final - niște mini tarte absolut delicioase. Umplem fiecare crustă cu cremă, apoi decorăm cu coacăze. Nimic mai simplu! Eu am pus câteva coacăze și pe crusta goală, ca să am și în interiorul cremei fructe, nu doar pe deasupra! Se poate savura după câteva ore de așteptat sau peste noapte- chiar dacă va fi greu să le privești cum stau la odihnă!

Notes

Aluatul este suficient pentru 10 forme mici (ca cele din poză) sau pentru o formă de tartă mare. În cazul în care doriți să faceți o tartă mare, aș recomanda ca ingredientele pentru cremă să fie suplimentate - adică o porție și jumătate, cu mențiunea de a se folosi mai mult unt! 200 de grame ar fi bine, pentru ca atunci când tarta va fi tăiată crema să rămână stabilă!

mini tarte cu fructe