Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem spumă cu un praf de sare.
Adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până vom obține o bezea albă și lucioasă care nu cade din castron (dacă îl întoarcem).
Adăugăm apoi gălbenușurile, unu câte unu, omogenizând bine după fiecare.
Lăsăm deoparte mixerul și adăugăm făina, praful de cacao și praful de copt. Amestecăm cu o lingură, ușor, de jos în sus. Dacă am folosi mixerul am pierde tot aerul strâns în bezea și nu vrem asta. La final adăugăm esența de rom.
Turnăm compoziția într-o tavă tapetată, forma 22 și băgăm în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 45 de minute sau până e copt.
Vom avea un blat super pufos, pe care îl putem tăia în 4.
Eu am făcut 2 blaturi rotunde și unul dreptunghiular. Blaturile rotunde le-am tăiat în 4. Din cel dreptunghiular am decupat lăbuțele și capace pentru corp (pentru a mai înălța puțin).
Mi-au rămas foarte multe resturi de blat, dar neștiind cum se face și dacă îmi va ieși ceva, am zis să fie. Oricum nu se aruncă nimic, totul se transformă.
Dacă ar fi să refac tortul, aș face doar 2 blaturi rotunde. Iar resturile de blat (rămase din decupaj)le-aș fărâmița, le-aș amesteca cu cremă sau dulceață de căpșuni (un exemplu ) și aș forma lăbuțele și codița. Așa nu aș mai avea nevoie de blatul dreptunghiular.