prăjitură cu mascarpone și cafea
Print Recipe

Prăjitură cu mascarpone și cafea

tavă: 22x32
Prep Time2 hrs
Total Time2 hrs
Servings: 12

Ingredients

Blat:

  • 5 ouă
  • 120 grame zahăr
  • 50 ml ulei
  • 60 ml lapte
  • 100 grame făină
  • 25 grame cacao
  • 5 grame praf de copt

Crema:

  • 250 grame mascarpone
  • 150 ml frișcă
  • 3 gălbenușuri
  • 150 grame zahăr
  • 50 ml apă
  • 1 pliculeț ness
  • 1 pliculeț cappuccino
  • 5 grame gelatină
  • 20 ml apă
  • Aproximativ 15 biscuiți
  • cacao

Sirop:

  • 300 ml apă
  • 100 grame zahăr
  • cafea instant (ness)
  • cappuccino

Instructions

Blat:

  • Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem spumă cu zahărul și cu un praf de sare. Gălbenușurile le frecăm cu uleiul, apoi le turnăm peste albușuri. Adăugăm laptele și omogenizăm. Cacaua o amestecăm cu făina și praful de copt și adăugăm la compoziția anterioară.
  • Turnăm într-o tavă tapetată și dăm la copt pentru 20-25 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
  • Când e gata lăsăm la răcit și apoi tăiem în 2.

Crema:

  • Zahărul împreună cu apa (cei 50 de ml) se pun într-un ibric pe foc și se lasă până ce zahărul se dizolvă complet și deasupra încep să apară bule. Se ia de pe foc și se adaugă cele 2 pliculețe (de cappuccino și ness).
  • Separat mixăm gălbenușurile până ce se deschid la culoare și se adaugă siropul de zahăr în fir subțire, continuând mixarea până ce compoziția se răcește. Totul durează în jur de 10 minute.
  • În restul de 20 ml de apă hidratăm gelatina. O dizolvăm apoi pe baie de aburi sau la microunde, câteva secunde și o adăugăm la crema de gălbenușuri.
  • Lăsăm de-o parte această cremă și într-un bol curat vom amesteca mascarponele cu frișca și le vom mixa până ce obținem o cremă consistentă și fermă. Această cremă o vom pune peste crema de gălbenușuri și vom încorpora totul bine.

Sirop

  • Pentru sirop caramelizăm zahărul, apoi adăugăm apa și lăsăm pe foc până ce se dizolvă caramelul format. Punem nessul și cappuccino și lăsăm la răcit.

Asamblare:

  • Așezăm primul blat într-o tavă. Îl însiropăm bine, punem un strat de cremă (1/3) și un strat de biscuiți însiropați. Peste aceștia punem un strat de cacao. Apoi un nou strat de cremă. Mi s-a părut că am întins mai greu crema peste acel strat de cacao, dar până la urmă am reușit. Punem și ultimul blat însiropat bine și crema rămasă și pudrăm cu cacao.
  • Lăsăm la rece câteva ore apoi putem felia.