Go Back

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie

tavă: 22x32
Prep Time1 hour
Total Time1 hour

Ingredients

Foi cu mac :

  • 6 albușuri
  • 6 linguri zahăr
  • 8 linguri mac
  • 4 linguri făină
  • un praf de sare

Foaie bezea :

  • 3 albușuri
  • 3 linguri zahăr
  • 3 linguri făină
  • 2 linguri ulei
  • un praf de sare

Crema :

  • 7 gălbenușuri
  • 6 linguri zahăr
  • 500 ml lapte
  • 4 linguri amidon
  • 250 grame unt
  • 100 ml smântână pentru frișcă optional

Decor :

  • 50 grame ciocolată alba

Instructions

  • Începem cu foile cu mac, pentru că sunt 2 la număr și durează mai mult un pic. De fapt nu prea durează deloc mult, pentru că e o prăjitură tare rapid de făcut, în ciuda celor 3 blaturi, care o fac să pară complicată. O să vedeți.
  • Așadar ziceam că avem nevoie de 2 blaturi. Le vom coace separat, așa că de la bun început împărțim ingredientele (de la foile cu mac) pe jumătate.
  • Într-un bol curat și degresat bine vom bate spumă tare 3 albușuri cu 3 linguri de zahăr și cu un praf de sare. Pentru o reușită sigură mixăm albușurile cu un praf de sare până iși măresc volumul (30 de secunde- 1 minut) apoi adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până vom obține o bezea fermă.
  • Dăm mixerul de-o parte și adăugăm făina împreună cu macul (4 linguri de mac și 2 linguri de făină). Omogenizăm cu o spatulă sau o lingură, apoi turnăm compoziția în tava pregătită de dinainte. Cuptorul trebuie să fie deja încins când băgăm blatul. Cel mai bine ar fi să îi dați drumul din momentul în care vă apucați de bătut albușurile, pentru că totul durează mai puțin de 10 minute, timp suficient să se încălzească cuptorul.
  • Cât timp se coace blatul (10 minute sau până se colorează ușor deasupra) batem repede într-un alt bol curat (important!) pentru cel de-al doilea blat cu mac. Procedeul este identic.
  • Dăm și cel de-al doilea blat cu mac la cuptor pentru alte 10 minute și pregătim blatul de bezea. Spumăm tare albușurile cu un praf de sare, api adăugăm zahărul și după ce obținem bezeaua fermă, adăugăm uleiul și făina, amestecând cu o lingură.
  • Coacem și acest blat pentru 10 minute sau până prinde culoare pe deasupra (o tentă doar, nu trebuie să se rumenească).
    prăjtură cu mac și cremă de vanilie
  • Pentru cremă frecăm gălbenușurile cu zahărul, până se albește compoziția, adăugăm amidonul, alternând cu laptele ca să nu obținem cocoloașe (ca la clătite). Turnăm tot laptele și punem la foc mic sau la bain marie, dacă știm că avem probleme cu arderea cremelor fierte.
  • Amestecăm mai mereu, iar din momentul în care începe să dea semn de îngroșare amestecăm continuu până ce crema se îngroașă considerabil. Tragem de pe foc, adăugăm vanilia și untul tăiat cubulețe.
  • Lăsăm 5 minute ca untul să înceapă să se topească, apoi omogenizăm. Lăsăm crema să se răcească total, punând deasupra (și lipind de cremă) folie din plastic ca să nu formeze pojghiță.
  • După ce s-a răcit mixăm 2-3 minute cât să fie mai fină. Aici e de menționat că eu am combinat această cremă cu 200 ml de smântână pentru frișcă bătută tare. Adică am bătut frișca, am amestecat-o cu cremă, ÎNSĂ rezultatul a fost ușor diferit. În ce sens? În primul rând nu am putut să pun toată crema în prăjitură, mi-a mai rămas din ea. Apoi mi-a fost puțin dificil la tăiat, a fost cam prea cremoasă.
  • Cât stătea la rece era totul ok, la fel ca în minutele imediat după scoaterea din frigider. Nu înțelegeți că după 10 minute se dărâma, că nu-i așa deloc. Doar că atunci când o mâncai te moscoleai un pic pe mâini.
  • In ingrediente am scris 100 ml de smântână pentru frișcă. Cred că ar fi mult mai în regulă această cantitate, și nu cât am pus eu. Dar la fel de bine se poate scoate și lăsată crema simplă.
  • Pentru asamblare, punem blatul de mac, 1/3 din cremă, blatul de bezea, 1/3 din cremă, blatul de mac, restul de cremă și pe deasupra răzuim pe ochiul mare ciocolată albă.
  • Lăsăm peste noapte la rece, apoi feliem după preferințe.
    prăjitură cu mac și cremă de vanilie