Go Back

Mucenici moldovenești de dulce

Prep Time30 minutes
Cook Time20 minutes
Total Time2 hours 50 minutes
Servings: 4 mucenici

Ingredients

  • 290 grame făină
  • 1 ou întreg
  • 50 grame zahăr
  • 5 grame drojdie uscată
  • coaja de la o lămâie
  • esență de vanilie
  • sare
  • 30 ml ulei
  • 150 ml lapte

În plus:

  • 1 gălbenuș
  • miere
  • nucă măcinată

Instructions

  • Punem laptele împreună cu zahărul și mirodeniile la încălzit. Între timp cernem făina și facem o adâncitură în mijloc. Nu lăsăm laptele să fiarbă. E de ajuns să se încălzească. Amestecăm cu o lingură ca să se topească zahărul. E important ca laptele să nu frigă!
  • Dizolvăm drojdia cu o lingură - două de lapte cald și o turnăm în adâncitura făcută în făină. Acoperim cu puțin făină și lăsăm 10 minute.
  • După 10 minute drojdia va erupe, adică se va activa. Turnăm restul de lapte, adăugăm un praf de sare, și oul și începem să omogenizăm apoi să frământăm. În funcție de mărimea oului se mai poate adăuga puțină făină.
  • Frământăm, în timp ce turnăm uleiul puțin câte puțin. Vom obține un aluat nelipicios. Îl lăsăm la dospit până ce își dublează volumul. Adică o oră- o oră și jumătate.
  • Aluatul meu a stat mai mult timp la dospit, în jur de vreo 4 ore mai exact, căci a intervenit ceva și nu m-am putut ocupa de el. Ce frumos a crescut însă!
  • După ce trece timpul împărțim în 4 aluatul nostru. Fiecare bucată o vom întinde într-un șnur lung de 30 cm. Fiecare capăt îl rulăm, în așa fel încât să obținem un 8. Pozele vorbesc mai bine.
    mucenici moldovenești
  • Punem fiecare mucenic în tavă, lăsând spațiu suficient, pentru că se vor uni. Îi acoperim cu un prosop curat și îi mai lăsăm la crescut 20 de minute.
    mucenici moldovenești
  • Între timp batem un gălbenuș de ou, cu care îi ungem. Coacem în cuptorul preîncălzit la foc mediu (180°) timp de 15-20 de minute. Vor fi foarte moi la început, însă pe parcurs ce se răcesc o să fie numai buni.
    mucenici moldovenești
  • Îi lăsăm un pic să se răcorească, apoi ungem cu miere și presărăm nucă. Sunt absolut delicioși!
    mucenici moldovenești sau sfințișori