Se apropie Crăciunul și asta înseamnă pentru mine că bucătăria se umple de tot felul de arome care mai de care mai atrăgătoare. Printre rețetele mele dragi care își au loc de cinste pe masa de Crăciun, anul acesta se găsește și turta dulce. Fragedă, cu o aromă delicioasă și sub diverse forme, nu are cum să nu placă ochiului și să înfrumusețeze masa.
Să faci turtă dulce poate fi o activitate pentru întreaga familie – de la mic la mare. Pentru copii poate fi distractiv să participe la decupat, dar mai ales la decorarea ei. Pe mine m-a relaxat partea cu decoratul, am lăsat imaginația să lucreze și abia aștept să repet rețeta pentru că am deja alte idei mărețe.
Turtă dulce cu miere
Ingrediente
Aluat
- 500 gr făină
- 100 gr zahăr
- 100 gr unt
- 350 gr miere
- 1 ou
- 10 g bicarbonat de sodiu
- 1 lingură cacao
- 2 lingurițe condimente pentru turtă dulce
- 2 linguri lapte
Glazură
- 1 albuș de ou
- 150 gr zahăr pudră
- 4-5 picături zeamă de lămâie
Preparare
Turtă dulce
- Într-o crăticioară se amestecă mierea, untul și zahărul. Se pune la foc mic, până când se topește zahărul. Se ia crăticioara de pe foc și se lasă să se răcorească 5 minute.
- După cele cinci minute, se adaugă oul, praful de cacao și condimentele pentru turtă tulce. Se amestecă până se omogenizează. Făina se cerne și se adaugă în compoziție. Se amestecă din nou până se înglobează toată.
- Când făina a fost înglobată perfect, se stinge bicarbonatul cu cele 2 linguri de lapte și se adaugă în aluat. Se frământă bine.
- Se va obține un aluat extrem de lipicios. Nu vă speriați, după ce va sta la frigider va căpăta o formă normală de aluat ce poate fi modelat. Așadar, se pune aluatul într-o folie de plastic alimentară și se dă la frigider pentru câteva ore, cel mai bine peste noapte.
- A doua zi, se împarte aluatul în două părți, pentru a putea lucra mai ușor. Se întinde o foaie (cca 0,5 cm) pe un blat (foarte bine înfăinat) și se decupează cu forme speciale.
- Preîncălzim cuptorul la 180°. Tapetăm o tavă și transferăm cu grijă turta dulce. Eu am copt aproximativ 12-13 minute (cuptor pe gaz) Turta dulce crescuse frumos, însă nu se colorase pe margini. Cel mai bine este ca turta să fie lăsată să se răcească în tavă, pentru că este extrem de fragilă cât e caldă.
Glazura - Royal Icing
- Se bate cu un tel sau mixer albușul. Zahărul (dacă este făcut în casă) se cerne de 2-3 ori, ca să fie foarte fin, apoi se adaugă treptat peste albușul bătut spumă. Se bate în continuare până se obține o bezea fermă și lucioasă. La final se adaugă sucul de lămâie și se amestecă bine.
- Se decorează turta dulce cu această glazură după imaginația fiecăruia!
Notițe
Ce am făcut eu greșit și mi-am dat seama târziu, a fost că am sărit peste cernutul zahărului, drept pentru care am simțit puțin particule de zahăr în glazură. Probabil se lucrează mult mai ușor cu zahăr pudră din comerț, pentru că este mult mai fin.