tort egiptean

Tort Egiptean

Tortul Egiptean nu este pentru oricine, cel puțin așa consider eu. E genul ăla de rețetă care ori îți place ori nu-ți place, nu există cale de mijloc. Dar știu sigur că cei care iubesc nuca o să se îndrăgostească de gustul lui. Sau există și varianta cu alune, dacă nu vă place nuca, atunci sigur vă plac alunele 🙂 Eu l-am făcut cu nucă, la mine în familie există mari iubitori de nucă și a fost fix ce trebuia acest Tort Egiptean.

Rețeta de Tort Egiptean nu este una complicată, dar nici una simplă, în sensul că necesită un pic mai mult timp de preparare. Tortul Egiptean are 3 foi de bezea cu nucă/alune, care trebuie coapte pe rând (însă se coc tare repede) și 2 creme. Dar sunt sigură că nu vă va încurca cu nimic această rețetă!

L-am făcut tare demult, pe vremea când eram încă sceptică dacă-mi va ieși ceva în bucătărie ori o să arunc totul, așa că poze nu prea am, căci nu speram eu pe atunci la un blog. Dar sunt convinsă că nici nu e nevoie de poze, o să vedeți.

Tort Egiptean

Ingrediente

Pentru 1 blat (noi avem nevoie de 3):

  • • 2 albușuri
  • • 2 linguri zahăr
  • • jumătate lingură făină
  • • 50 gr alune sau nuci măcinate

Pentru crema de gălbenușuri:

  • • 6 gălbenușuri
  • • 6 linguri zahăr
  • • 3 linguri rase amidon
  • • 340ml lapte
  • • 170 gr unt gras
  • • esență vanilie

Pentru crema de frișcă și caramel

  • • 200 gr zahăr
  • • 120 gr alune sau nuci măcinate
  • • 200 ml smântână pentru frișcă

Preparare

Preparare blat

  • Batem albușurile spumă, adăugăm zahărul și mixăm în continuare. Apoi cernem făina și-o încorporăm împreună cu nucile/alunele cu telul, nu mixerul, ca să rămână pufos. Compoziția se întinde pe baza unei forme de tort (eu am folosit una de 26 cm). Se bagă la cuptor până când se rumenește (cca 10 minute)
    tort egiptean
  • La fel procedăm și cu celelalte 2 foi. Foile sunt tare firave, deci atenție cum umblați cu ele după ce le scoateți din cuptor.

Preparare cremă de gălbenușuri

  • Amestecăm gălbenușurile cu făina/amidonul și adăugăm zahărul și laptele puțin câte puțin. După ce se amestecă totul bine punem pe foc unde lăsam cca 6 minute. Atenție însă că se lipește, deci trebuie să amestecăm continuu, mai ales în ultimele 2 minute. După ce se îngroașă, stingem focul și adăugăm vanilia.
  • Dăm de-o parte să se răcească până la temperatura camerei, timp în care batem untul spumă. Îl adăugăm apoi în crema răcită, lingură cu lingură și amestecăm folosind mixerul.

Preparare cremă de frișcă și caramel

  • Caramelizăm zahărul la foc mic și când este gata, turnăm în strat subțire pe o foaie de copt unsă cu ulei. Lăsăm la răcit și apoi zdrobim cu sucitorul sau îl măcinăm. (eu am măcinat). Separat batem frișca tare și amestecăm cu praful de zahăr caramelizat și cu nucile/alunele măcinate.

Asamblare

  • Blat – cremă de vanilie – cremă de frișcă și caramel, etc. Am îmbrăcat tortul cu frișcă, dar se poate lăsa "naked", să se vadă frumos straturile.

Imagini trimise de cititori

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rating