Pentru că este sezonul căpșunelor, dar și pentru că ne-am săturat să le mâncăm în stare „naturală”, am ales acest desert rapid și delicios! Și cum mâine s-au anunțat musafiri, o colegă de școală de-a soră-mii, a picat la țanc această rețetă. Ceva bun pregăteam oricum, dar tortul ăsta lejer de vară cu mousse de căpșuni m-a scăpat de canicula din bucătărie pe care o întâmpini vrei nu vrei când alegi să faci un blat clasic sau orice altceva ce implică cuptorul.
În plus e super colorat, are niște culori vii și foarte faine și când te gândești că toate-s naturale! De aromă nici nu mai zic, miroase a căpșuni de la o poștă! Iar gustul e dulce acrișor, foarte bun de consumat într-o zi de vară călduroasă.
Tort cu mousse de căpșuni
diametru formă folosită: 22 cm
Ingrediente
Mousse de căpșuni
- 500 gr căpșuni
- 400 ml smântână dulce pentru frișcă
- 50 gr zahăr pudră
- 15 gr gelatină (un pliculeț și jumătate)
- 100 ml apă
Jeleu de căpșuni
- 150 gr căpșuni
- 20 gr gr zahăr pudră
- 50 ml apă
- 10 gr gelatină
- 50 ml apă
În plus
- 100 ml apă
- 2 linguri dulceață căpșuni
- 200 gr pișcoturi
- câteva căpșuni pentru ornat (aproximativ 50 gr)
Preparare
- Batem frișca (pe care am ținut-o la rece până acum) până devine fermă. Separat, hidratăm gelatina în 100 ml apă, timp de 10 minute (vărsăm conținutul plicului într-o cană, peste care apoi adăugăm apa).
- Spălăm căpșunile, le curățăm de codițe și zdrobim cu un blender sau cu ce avem la îndemână.
- Dacă cele 10 minute de hidratare au trecut, punem vasul cu gelatina pe baie de aburi sau băgăm (cana) la cuptorul cu microunde pentru 10-15 secunde. Trebuie să se topească, dar să nu înceapă să fiarbă, deci mare atenție. Puteți lăsa 7-8 secunde, apoi amestecați în ea și dacă mai e nevoie o mai băgați din nou câteva secunde. Depinde mult de puterea cuptorului.
- Adăugăm gelatina (topită) peste piureul de cășuni și amestecăm bine.
- Turnăm piureul de căpșuni peste frișcă. E momentul să punem și zahărul pudră! Eu nu am pus mult, dar voi puneți după gust și după cât de dulce vreți să iasă. Căpșunile mele au fost destul de dulci, nu a fost nevoie de mai mult decât 50 de grame.
- Omogenizăm și dăm la rece până pregătim tava.
- Preparăm siropul, foarte ușor și rapid. Blenduim 2 linguri de dulceață de căpșuni, peste care adăugăm apa (100 ml) și apoi trecem printr-o sită fină. Dacă nu vreți să folosiți acest sirop, puteți folosi orice altceva vă place.
- Tăiem câteva căpșuni în 3 părți cât de cât egale sau chiar și pe jumătate și tapetăm peretele unui cerc de la o forma detașabilă.
- Punem apoi un strat de pișcoturi înmuiate în siropul preparat anterior. Avem grijă să sprijinim cât de cât căpșunile, pentru a avea mai mult stabilitate.
- Scoatem crema de la frigider și punem un strat generos peste pișcoturi, apoi urmează să punem încă un strat de pișcoturi însiropate și stratul final de cremă. Crema este destul de lichidă, dar nu vă speriați, se va întâri pe măsură ce va sta la rece. Eu am băgat tortul pentru vreo 3 ore la congelator, apoi l-am scos (i-am scos și inelul) și am pus jeleul.
- Pentru jeleu, zdrobim cășunile, adăugăm zahărul pudră, apa (50 ml) și amestecăm bine. Trecem printr-o sită fină. Hidratăm 10 grame de gelatină în restul de apă (50 ml). După 10 minute, procedăm la fel ca la mousse. Introducem vasul în cuptorul cu microunde pentru câteva secunde, până devine lichidă, apoi turnăm gelatina peste sucul de căpșuni și amestecăm. Îl turnăm apoi pe blat.
- Inițial voiam să fac un alt decor, tocmai din cauza asta am pus stratul de jeleu după ce am scos inelul. I-am mai făcut câteva moațe din frișcă și 3 căpșunele în mijloc și ta-naaaam! Deliciu roz!
- În plus: * cel mai bine ește să turnați jeleul când tortul se află încă în inel! * am scos torul din congelator după 3 ore, după care 2 ore a mai stat în frigider, apoi l-am tăiat. Nerăbdarea a învins, așa că nu am mai rezistat să îl las peste noapte! S-a tăiat foarte bine, deci emoțiile pe care le-am avut până la tăiere, au fost de prisos!