Tort cu cremă de zahăr ars, o minune de tort de făcut oricând. Nu-i ceva musai pentru aniversări, căci tortul ăsta e senzațional făcut fără motiv. Ba cred că mulți așa îl fac, când au prea multe ouă și nu știu ce să facă cu ele și când au chef de-un dulce. Și chiar e dulce, căci are o tonă de zahăr, dar nu-l mâncăm pe tot odată, nu? Și nu singuri, lucru foarte important.
L-am văzut în mai multe variante, cu mere în blat, cu blat de cacao sau chiar fără blat, cazul în care nu-i mai zice tort, ci doar cremă de zahăr ars. Oricum ar fi, este un tort modest în ceea ce privește ingredientele. Așadar cu niște ingrediente ieftine, poți sătura nevoia de dulce a întregii familii!
Tortul cu cremă de zahăr ars are un gust bun, este delicios, se prepară repede, singura inconveniență ar fi așteptarea. Mirosul din cuptor e genial, poate printre cele mai apetisante mirosuri care se pot simți în bucătărie.
Dacă vreți varianta cu blat de cacao, las mai jos trimitere către rețeta de prăjitură cu cremă de zahăr ars sau prăjitură chocoflan, cum se mai numește.

Tort cu cremă de zahăr ars
Ingrediente
Cremă:
- 9 ouă
- 200 grame zahăr
- 1.250 ml lapte fiert și răcit
- esență de vanilie
Blat:
- 8 ouă
- 8 linguri de zahăr
- 8 linguri de făină
- sare
În plus:
- 200 grame zahăr- pentru caramelizat
- smântână pentru frișcă
Preparare
- Începem întâi cu caramelul. Într-o cratiță caramelizăm zahărul cu grijă, să nu-l ardem. Când e topit complet, mișcăm cratița în așa fel încât să îmbrăcăm și marginile. Apoi dăm de-o parte și lăsăm să se răcească. În scurt timp veți auzi trosnete și pocnituri, semn că începe să se răcească.
- Pregătim crema. Batem ouăle cu zahărul câteva minute, până devin ca o spumă, apoi adăugam vanilia și laptele. Turnăm această compoziție peste zahărul caramelizat și dăm la cuptor pentru 30 de minute.
- Acum rămâne la latitudinea voastră dacă vreți să puneți cratița într-o tavă în care ați pus apă, eu nu am făcut așa niciodată. Eu am copt pur și simplu în cuptor, doar băgând tigaia (că o tigaie am folosit) fără altceva. Lăsăm jumătate de oră la cuptor, la foc mediu (180°), timp în care facem blatul.
- Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem spumă cu sare, apoi cu zahărul până nu cad din castron, dacă-l întoarcem invers. Adăugăm gălbenușurile, omogenizăm și apoi adăugăm făina, pe care o încorporăm cu lingura.
- După jumătate de oră, scoatem crema din cuptor și peste ea turnăm compoziția de blat, apoi dăm din nou la cuptor până când e gata. Eu de obicei țin acest tort cam o oră- o oră și 10 minute, însă depinde de cuptor (timpul este calculat din momentul în care am băgat crema la cuptor, da? deci ar fi un 30 de minute crema + 30 de minute blatul).
- După ce tortul e gata, îl lăsăm să se răcească complet, apoi dăm la rece peste noapte sau măcar 4-5 ore. După acest timp, răsturnăm cratița pe un platou. Deasupra putem orna cu frișcă sau după preferințe.