Rețeta de tort cu cremă de mascarpone și cafea e una e puțin mai complicată, în sensul de migăloasă. Eu am pregătit tortul în două zile. În prima am făcut blatul și am pregătit fursecurile pe care le-am folosit pentru decor. A doua zi am făcut crema și am asamblat. Ceșcuța de ciocolată nu mi-a ieșit așa cum mi-am dorit, dar pentru început eu zic că e acceptabil. În fond tortul a fost pentru cei ai casei, special pentru ziua mamei, deci mi-am permis și eu unele stângăcii. Gustul e de vis, tot ce e cu cafea e de vis.

Tort cu cremă de mascarpone și cafea

Preparare4 hrs
Timp total4 hrs

Ingrediente

Blat

  • 10 ouă (la temperatura camerei)
  • 12 linguri zahăr
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri apă
  • 7 linguri făină
  • 3 linguri cacao
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare
  • esență rom

Crema de mascarpone și cafea

  • 500 gr mascarpone
  • 500 ml frișcă
  • 150 gr zahăr pudră
  • 2 linguri cafea solubilă (ness)
  • 2 linguri apă

Interior

  • 200 gr pișcoturi
  • cafea neîndulcită

Decor

  • 500 gr sticksuri de ciocolată (nu le-am folosit pe toate, dar am găsit multe fărâmițate sau rupte în pungă, deci mai bine să avem de rezervă)
  • 100 gr ciocolată neagră (eu am folosit ciocolată cu lapte)
  • 2 linguri lapte
  • 100 gr ciocolată cu lapte (pentru decorațiunea ceșcuță)

Preparare

Blat

  • Frecăm albușurile cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și continuăm să batem până obținem o spumă ce nu alunecă din castron. Adăugăm gălbenușurile frecate cu ulei și apă, apoi făina (cernută) amestecată cu praful de copt și praful de cacao. Amestecăm cu o spatulă/ lingură ușor, de jos în sus, pentru a nu pierde pufoșenia din compoziție. Turnăm într-o formă rotundă, tapetată și băgăm în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ jumătate de oră sau până trece proba cu scobitoarea. Lăsăm blatul să se răcească și îl tăiem în 2.
  • Cât se răcește blatul pregătim un sirop din 3 linguri de zahăr și 150 ml apă. Caramelizăm zahărul, cu grijă să nu-l ardem. Când a prins o culoare frumoasă, aurie, adăugăm apa și lăsăm să fiarbă până se topește tot zahărul caramelizat. La final luăm de pe foc și adăugăm esență de rom (după gust).

Cremă de mascarpone și cafea:

  • Mai întâi dizolvăm nessul cu cele 2 linguri de apă. Apoi într-un castron punem smântâna pentru frișcă, mascarponele, zahărul pudră și nessul dizolvat și amestecăm cu mixerul până obținem o crema aerată, extrem de fină. Toată treaba a durat mai puțin de 10 minute, deci pe lângă faptul că este delicioasă, are și avantajul că se prepară extrem de ușor și rapid.
    crema de mascarpone si cafea

Asamblare

  • Așezăm într-un inel pentru tort prima jumătate de blat pe care o însiropăm. Punem un strat generos de cremă, apoi așezăm pișcoturile înmuiate în cafea. Atenție! Pișcoturile nu vor fi ținute prea mult în cafea pentru că se vor înmuia prea rău. Doar cufundăm și scoatem rapid pișcotul. Punem din nou un strat generos de cremă, apoi așezăm și cealaltă jumătate de blat, pe care o însiropăm bine. Deasupra punem câteva linguri de cremă și nivelăm. Dăm la rece câteva ore.
  • În timpul acesta am pregătit ceșcuța. Am topit ciocolata și am îmbrăcat o formă (de hârtie) pentru brioșe. Am dat la rece până s-a întărit ciocolata apoi am desprins ușor hârtia. N-am lucrat prea îngrijit, pentru că nu știu de ce, dar ciocolata se topea imediat. Probabil din cauza căldurii insuportabile, erau multe grade cu plus afară. Pe o foaie de copt am întins și o formă rotundă, cât am vrut eu de mare, pentru farfurioară. Și tot pe un colț de foaie de copt am făcut și-o tortiță, pe care am lipit-o de ceșcuță cu puțină ciocolată.
  • Am scos tortul de la frigider și am îndepărtat cu grijă inelul (am desprins marginile cu ajutorul unui cuțit pe care l-am încălzit). Am topit ciocolata neagră cu cele 2 linguri de lapte, apoi am îmbrăcat fiecare sticks din ciocolată la bază. Am lipit sticksurile formând un fel de grilaj. Am dat la rece până s-a întărit ciocolata. Deasupra am așezat boabele de cafea (fursecuri) una lângă alta, iar la jumătate am pus ceșcuța din care se revărsau alte boabe de cafea..

Notițe

A doua zi am observat că sticksurile se îndepărtaseră foarte puțin de bază. Mă gândesc că pentru a evita asta ar fi trebuit să îmbrac pe jumătate fiecare sticks sau să folosesc o panglică cu care să „leg”. Astfel s-ar fi păstrat mai unite.
Nu am folosit întreaga cantitate de cremă care mi-a rezultat. Am păstrat câteva linguri. Cum îmi mai rămăseseră câteva pișcoturi, le-am rupt pe jumătate, le-am trecut prin cafea, am pus în pahare, am pus cremă și iar pișcot, apoi cremă, am pudrat cu cacao și am obținut un desert la pahar. Mi-au ieșit 4 pahare.

Imagini trimise de cititori

Nu există imagini

Ai încercat rețeta "Tort cu cremă de mascarpone și cafea"? Fă o poză și încarc-o aici!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *